13. februar 2024.13. feb 2024.
Prva sednica Okružnog štaba za vanredne situacije (Foto: Glas Podrinja)

Prva sednica Okružnog štaba za vanredne situacije (Foto: Glas Podrinja)

Prva sednica Okružnog štaba za vanredne situacije: Požari na otvorenom veliki problem

Održana je prva redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Mačvanskog upravnog okruga u ovoj godini. Na sednici je, između ostalog razmatran izveštaj o radu Štaba za prethodnu godinu, koji je prisleđen i Republičkom štabu za vanredne situacije na usvajanje.


Ivan Spajić (Foto: Glas Podrinja)


-Jedna od tačaka se odnosila na spremnost jedinica lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama, takođe je bilo reči o stanju skloništa na teritoriji Okruga, kao i o stanju sistema za uzbunjivanje. Razmatrali smo i jedan apel, koji smo uputili svim gradskim i opštinskim štabovima na teritoriji Okruga, a vezano za požare na otvorenom prostoru, rekao je Ivan Spajić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac.

Požari na otvorenom veliki problem (Foto: Glas Podrinja)


Ovom prilikom Spajić je još jednom apelovao na građane da ne pale na otvorenom. Tokom februara ove godine, na teritoriji cele Srbije, a tako i u Mačvanskom okrugu značajno je povećan broj ovakvih požara.

-Apelujem na sve da se uzdrže od paljenja na otvorenom prostoru. Od početka februara imali smo enormno uvećan broj požara na teritoriji Srbije. Što se tiče Mačvanskog okruga, imali smo u ovom mesecu 31 požar, što je duplo u odnosu na prošlu godinu, kada smo za isti period imali 16 požara. Paljenjem na otvorenom ne samo da se izaziva velika materijalna šteta nego se stvara opasnost i po ljudske živote. Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje strnih useva, smeća, a zabranjeno je i paljenje u šumama i na 200 metara od ruba šume. Propisane su i novčane kazne za ovakve prekršaje od 10.000 za fizička lica i od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, ističe Spajić.
M.M.

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa