12. avgust 2018.12. avg 2018.
NUNS i NDNV: Vlast koristi inspekcijske službe protiv medijskih sloboda

NUNS i NDNV: Vlast koristi inspekcijske službe protiv medijskih sloboda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas protestovali protiv evidentnih političkih pritisaka na portal "Južne vesti" iz Niša, koje, kako ocenjuju, vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju, i zahtevaju da se ti pritisci odmah zaustave.
"'Južne vesti' jesu najdrastičniji, ali nažalost ne jedini primer koji svedoči da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom, i da pritom ne preza da bezobzirno krši zakone", ocenila su ova udruženja.

"Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje”, ocenili su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su poreski inspektori šest meseci proveravali poslovanje "Južnih vesti" i da nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su – apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi – odredili milionski iznos kazne preduzeću koje je osnivač portala.

"Sigurni smo da se ne radi o neznanju postupajućih inspektora da privatni mediji nisu javna preduzeća ili ustanove, već se radi o očiglednoj intenciji da se 'Južne vesti' pošto-poto kazne", piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su saopštili da će njihovi predstavnici u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima Vlade Srbije rezolutno zahtevati da se "administrativna tortura" nad "Južnim vestima" i drugim medijima odmah zaustavi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa