26. februar 2024.26. feb 2024.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Za bolji život osoba sa retkim bolestima

U okviru obeležavanja meseca retkih bolesti, u hotelu „Sloboda“ organizovane su konferencija „Unapređenje zdravstvenog stanja i položaja u društvu osoba sa retkim bolestima, osobama sa retkim bolestima i osobama sa invaliditetom kojima je potrebna transplatacija organa“ i panel diskusija posvećena toj temi. Konferenciji su prisustvovali ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, pomoćnica ministra za rad Slavica Jelača, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i njegov zamenik Milan Mačvan, predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović, direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović i Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković, direktori drugih zdravstvenih ustanova i organizacija. Organizatori su Savez ,,CF-Zajedno“ i Udruženje „Novo javno zdravlje“ uz podršku Grada Šapca.

Država, ali i lokalne samouprave, poslednjih godina intenzivno se bave ovim pitanjem i izdvajaju sve više novca kako bi se pomoglo što većem broju dece sa retkim bolestima, istakao je Pajić.
Glas Podrinja

-Mi smo jedna od lokalnih samouprava koja je prepoznata po dobrom socijalnom programu, gde imamo šest prava i 12 usluga koje pružamo svojim korisnicima, a za retke i teške bolesti u budžetu grada za 2024.godinu izdvojili smo pet miliona dinara i oni to mogu da koriste, kako za troškove lekova, boravka u inostranstvu, sve što im je potrebno da bi njihova deca imala što bolji tretman i izborila se sa tim bolestima. Drago mi je što je država prepoznala značaj svega ovoga i što se poslednjih godina izdvajaju enormna sredstva za ove namene. Naša država je prepoznatljiva kao država u svetu koja ima jedna od najvećih izdvajanja po glavi stanovnika za ovu vrstu potrebe. Mislimo da je to dobro, jer gradimo društvo jednakih ljudi. Grad je u novembru otvorio Savetovalište za porodice sa decom sa teškim i retkim bolestima i to je bila inicijalna kapisla za ovaj panel, a i za druge lokalne samouprave da krenu ovim putem- naveo je Pajić.

Glas Podrinja

Članica Gradskog veća Mina Mijailović zadužena je za to Savetovalište i cilj je da se ljudi bolje informišu o svojim pravima i mogućnostima koje imaju.

-Februar je mesec retkih bolesti. Svakog poslednjeg dana tog meseca obeležava se dan retkih bolesti. Cilj obeležavanja ovog datuma je podizanje svesti o tome da postoji neko ko ima retku bolest, ko je drugačiji, ali ne i manje važan. Konferencija je od velikog značaja za nas kao predstvanike udruženja, a i kao roditelje i sve one koji su došli ovde i podržali ovaj skup, predstavnike Republičkog fonda, Ministarstava, Gradske uprave, kako bismo kao zajednica učestvovali u ovim temama, saslušali sve probleme i potrebe svih porodica i udruženja, kako bismo radili na unapređenju i rešavanju svih tih problema- naglasila je Mijailovićeva.

Glas Podrinja

Predstavnica CF „Zajedno“ Milica Perić istakla je da se bave svim retkim bolestima koje za posledicu i jedini način izlečenja imaju transplantaciju nekog organa, te da je poruka organizatora „Retki su snažni, retki su važni“.
Glas Podrinja

Nakon konferencije, ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, posetili su porodicu Jančić koja ima četvoro dece.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa