15. avgust 2018.15. avg 2018.
Šapčani doniraju novac za školsku biblioteku

Šapčani doniraju novac za školsku biblioteku

Osnovna škola "Sveti Sava" za decu sa smetnjama u razvoju u Šapcu izgrađena je daleke 1974. godine a pre dve decenije uz pomoć amasade Japana dograđen je novi prostor. Ipak, mališanima za bolje napredovanje nedostoje još dosta pomagala, pre svega školska biblioteka, zbog čega su Šapčni organizovali humanitarnu akciju.

Šapčani se rado odazivaju da pomognu obnovu biblioteke škole Sveti Sava. Donatorske kutije u akciji "Knjigom do osmeha" postavljene su u nekoliko ugostiteljskih objekata u gradu ali i na velikim manifestacijama.

"Prvi dan kad sam video da je postavljena kutija, ja sam odmah izadio dvadeset dinara, toliko sam imao u dzepu i dao i svaka čast svima koji su organizovali", kaže Radenko Lukić iz Šapca.

"Šapčani su humani ljudi, mada još ugostiteljskih objekata treba da sledi ovaj primer, da postave kutije za prikupljenje dobrovoljno sredstava", smatra Milenko Tomić iz Šapca.

U školi "Sveti Sava" o deci, uglavnom iz socijalno ugroženih porodica, brine 18 nastavnika. Da uče u boljim uslovima, pomažu i roditelji koji prihvataju i fizičke poslove, a po potrebi zaposleni organizuju i kućnu nastavu. U adaptiranom prostoru za čitaonicu i biblioteku neće biti samo knjige.

"Mi planiramo da kupimo i didaktički materijal od tih sredstava, imamo nešto materijala koji se zasniva na principima montesori pedagogije. On je jako značajan za usvajanje osnovnih životnih aktivnosti kao što je samoposluživanje i održavanje higijenskih navika", kaže Tanja Mijatović, nastavnica u kućnoj nastavi.

"Ulaznica za predstavu u Šabakom pozorištu dvadeset i četvrtog avgusta biće knjiga. Mi smo taj datum označili kao kraj akcije, međutim, dobili smo ponudu od vlasnika lokala, da, ukoliko bude bilo potrebe, naše donatorske kutije ostanu kod njih i u narednom periodu", kaže Katarina Tomić, direktorka OŠ „Sveti Sava" Šabac.

Nedostaju šabačkoj školi za decu sa smetnjama u razvoju i klima uređaji, slana i motorička soba, senzorni vrt, ali se zaposleni nadaju da će snagom dobre volje, i to uspeti da obezbede.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa