15. avgust 2018.15. avg 2018.

Identifikovano više od 1.000 žrtava svešteničkog zlostavljanja

(Beta-AP) - Najmanje 1.000 dece, a moguće i mnogo više od toga, zlostavljale su stotine katoličkih sveštenika u šest pensilvanijskih parohija, dok su viši zvaničnici crkve to zataškavali, navodi se u danas objavljenom izveštaju istražne porote.

Porota je saopštila da veruje da bi se "pravi broj" zlostavljane dece mogao meriti "u hiljadama" budući da su neki zapisi izgubljeni a žrtve previše uplašene da bi istupile. U izveštaju je navedeno da je više od 300 sveštenika zlostavljalo decu tokom više decenija.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro rekao je da je dvogodišnja istraga otkrila sistematsko zataškavanje visokih zvaničnika crkve u Pensilvaniji i Vatikanu.

"Zataškavanje je bilo sofisticirano. I sve vreme, što je šokantno, vodjstvo crkve je čuvalo dokumente o zlostavljanju i zataškavanju. Ti dokumenti, iz parohijskih "tajnih arhiva", bili su kičma istrage", rekao je Šapiro.

Kao jedan od aktera u zataškavanju naveden je i kardinal Donald Virl, nekada biskup Pitsburga a sada nadbiskup Vašingtona. Virl je u izjavi naveo da je radio "vredno, brinući za žrtve i da bi sprečio buduća zlostavljanja".

Istražna porota je razmatrala navode o zlostavljanju u parohijama koje obuhvataju više od polovine od 3,2 miliona katolika u Pensilvaniji.

Zaključeno je da je niz katoličkih biskupa i drugih parohijskih lidera pokušao da zataškavanjem zaštiti crkvu od lošeg publiciteta i finansijskih troškova.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa