19. avgust 2018.19. avg 2018.

Žene žive duže

U svim zemljama Evropske unije i u Srbiji žene žive duže od muškaraca i ima ih više, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata, koje prenosi današnja Politika.
Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na sto muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estonij, gde na sto muškaraca dolazi 113 žena.
Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za njih je 78 godina.
U Srbiji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca, samo u seoskim sredinama živi više pripadnika muškog pola.
Prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se domaćin u kuhinji zadrži samo deset minuta.
Na čišćenje i sređivanje domaćinstava žena svakog dana potroši nešto više od sat vremena, dok je muškarcima potrebno samo 23 minuta da bi im stan zablistao kao u reklami.
I dok na pranje i peglanje veša srpska žena potroši pola sata dnevno, muškarci se rubljem požrtvovano bave jedan minut, svedoče podaci iz studije Republičkog zavoda za statistiku pod nazivom "Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine".

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa