21. avgust 2018.21. avg 2018.
Poljoprivrednici nezadovoljni ponuđenom cenom suncokreta

Poljoprivrednici nezadovoljni ponuđenom cenom suncokreta

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije danas je saopštila da je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvodjačima suncokreta i ponudjenom cenom od 28,50 dinara po kilogramu.

"Smatramo da je ponudjena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izadju sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja", navodi se u saopštenju.

Po proceni Nezavisne asocijacije poljoprivrednika cena suncokreta manja od 35 dinara po kilogramu nije realna.

"Cena od 28,5 dinara ne pokriva troškove proizvodnje i, ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulitivno na poljoprivredne proizvodjače da se u budućnosti opredeljuju za ovu, za Srbiju značajnu kulturu", smatra to udruženje.

Zatraženo je od Vlade Srbije i ministarstava trgovine i poljoprivrede da zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvodjačima pokušaju da pronađu hitno rešenje koje će biti u interesu svih učesnika na tržištu.

Najavljeno je da će, ako ne bude povećana otkupna cena suncokreta, članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije "biti prinudjeni da se opredele na nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva".
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa