22. avgust 2018.22. avg 2018.
Proizvođači suncokreta nezadovoljni sa cenom otkupa

Proizvođači suncokreta nezadovoljni sa cenom otkupa

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije nezadovoljna je odnosom uljara prema poljoprivrednicima u Srbiji i ponuđenom cenom od 28,5 dinara po kilogramu suncokreta i najavila "nepopularne mere" ukoliko se država ne uključi u rešavanje tog problema.
"Smatramo da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izadju sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja", navodi se u saopštenju za javnost Asocijacije.
Dodaje se da cena suncokreta ispod 35 dinara po kilogramu "nije realna", a da ponuđena cena ne pokriva troškove proizvodnje i, ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulišuće na poljoprivredne proizvodjače da se u budućnosti opredeljuju za tu poljoprivrednu kulturu.
Zahtevali su od Vlade Srbije, Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede da se uključe u rešavanje tog "gorućeg problema" i da zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvodjačima pokušaju da pronadju hitno rešenje.
"U suprotnom, poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije biće prinuđeni da se opredele za nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva", piše u saopštenju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa