13. maj 2024.13. maj 2024.
Dan rođenja Janka Veselinovića je i dan Biblioteke u Bogatiću (foto: Mačva info)

Dan rođenja Janka Veselinovića je i dan Biblioteke u Bogatiću (foto: Mačva info)

Janku u čast

U čast znamenitog Mačvanina, jednog od najvećih srpskih pripovedača, po deseti, u Mačvi se obeležavaju „Dani Janka Veselinovića“.

Manifestacija je počela na Jankovom grobu u Glogovcu, polaganjem venaca, pomenom i službom kraj porodične grobnice Veselinovića. Dan rođenja pesnika Mačve uzet je za datum kada Narodna biblioteka u Bogatiću, koja nosi Jankovo ime, proslavlja kao dan ustanove.

Kalabić i nagrađeno delo danas, nažalost, pokojnog autora (foto: Mačva info)


Okupljene u Svečanoj sali Opštine Bogatić srdačno je pozdravila direktora Biblioteke, Dragica Tešić.

-Želim da izrazim i veliku zahvalnost predstavnicima Opštine, matičnoj biblioteci Šabačkoj, direktorima javnih ustanova i preduzeća, kao i zaposlenima u biblioteci na izuzetnoj podršci u realizaciji svih ciljeva, koji doprinose da biblioteka bude jedan od ključnih segmenata kulturnih aktivnosti na teritoriji naše opštine. A na tome se sistematski radi svakog dana. Imamo čime i da se ponosimo. Ponosimo se sa preko dve hiljade upisanih članova, sa preko 40 hiljada primeraka knjiga i sa mnogobrojnim programima koje je organizovala biblioteka.

Udruženje književnika Srbije, svake godine, u okviru Dana Janka Veselinovića proglašava pobednika na konkursu za najbolji istorijski roman. Ispred Udruženja prisutnima se obratio književnik Radovan Kalabić, koji je saopštio da je ovogodišnji dobitnik nagrade „Janko Veselinović“ pisac i akademik Goran Petrović, za roman „Ikonostas“, u izdanju „Lagune“.

Literarni konkurs za mlađe (foto: Mačva info)


Biblioteka u Bogatiću ranije je sprovela i literarni konkurs na temu „Janko Veslinović, pesnik mačvanske ravnice“ za učenike prve godine srednje škole. Za najbolji ove godine proglašen je rad učenice Natalije Ignjatović, koja za to nagrađena prigodnim poklonima.

Program manifestacije svojim stihovima uveličali su mačvanski pesnici Violeta Penić, Slavko Mijatović Kojin i Dejan Krsman Nikolić, a prigodnu muzičku notu dao je raspevani Hor Mačvanski.

Organizator današnje manifestacije je od ove godine Biblioteka „Janko Veselinović" Bogatić uz podršku Udruženja književnika Srbije i Udruženja pisaca „Janko Veselinović“, a pod pokroviteljstvom Skupštine Opštine Bogatić.
Mačva info

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa