16. maj 2024.16. maj 2024.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Najlepša slika Mačve sa Festivala u Bogatiću

Mačvani znaju da su listići autentičan kulinarski specijalitet na bazi ukusne smese napravljene od brašna sa malo masti, vode ili mleka, a sa uobičajenim dodacima kao što su so ili prašak za pecivo, a po želji malo sira ili jogurta. Oko 40 izlagača okupilo se na „Festivalu listića, meda i cveća“ na platou u centru Bogatića gde su posetioci mogli da uživaju u degustaciji, ali i u izložbi cveća, meda, proizvoda domaće i ručne radinosti. Organizator manifestacije je Opšte udruženje preduzetnika zajedno sa Opštinom Bogatić.
Glas Podrinja

-Ovo je pravi prolećni događaj koji je najlepša slika Mačve i Opštine Bogatić, a za koji želimo da postane tradicionalan. Nije slučajno što smo se ovde okupili u želji da promovišemo listiće, cveće i med, ali i druge proizvode iz naše Mačve. Poljoprivreda i gastoronomija su najveći potencijali Mačve. Sve to smo stavili u službu turizma u želji da na taj način privolimo ljude iz najrazličitijih krajeva Srbije i regiona da dođu kod nas i uvere se u kvalitet naših proizvoda. Samo se u Mačvi zadražala ta tradicija pripremanja listića, a upravo je tradicija ono što treba da ističemo kao našu vrednost. Ovim događajem želeli smo da afirmišemo male proizvođače i promovišemo naše proizvode i usluge. Bitno je da nađemo put do kupaca i osvojimo nova tržišta i tako izađemo iz okvira lokalnog- istakao je predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović.

Glas Podrinja

Glas Podrinja

Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Milan Daničić rekao je da je zavidan broj proizvođača cveća i meda na teritoriji Mačve, a pogotovo onih koji prave specijalitet po kome je Mačva prepoznatljiva.
Glas Podrinja

-Iako smo cveće, med i listiće stavili u prvi plan, ovo je svojevrsni sajam privrede i svih onih koji vide priliku da svoje proizvode i usluge predstave. Stavljanjem listića u prvi plan želeli smo da oživimo tradiciju, našu gastronomiju, ali i da se afirmišemo kroz nešto što je brend ovog kraja. Naše udruženje broji oko 150 članova i trudimo se da svakom damo vetar u leđa, jer svi smo upućeni jedni na druge i znamo da samo međusobna podrška garantuje uspeh. Pored naših privrednika, priliku da se predstave dajemo i privrednicima iz regiona, a cilj je svakako da se međusobno upoznamo, ostvarimo saradnju, razmenimo kontakte i proširimo tržište- naglasio je Daničić.

Glas Podrinja

Učenici Mačvanske srednje škole sa predmetnim profesorima Albertom Panićem, Vidojkom Vukomanović i Markom Žunićem podržali su manifestaciju. U okviru praktične nastave imaju kuvarstvo, a učestvuju i na takmičenjima gde ostvaruju zapažene uspehe.
Glas Podrinja

Izloženi su i radovi pobednika likovnog konkursa „Najlepše razglednice Mačve“ koji je organizovala Turistička organizacija Opštine Bogatić, a organizovan je i defile mažoretkinja i maskenbal.
Glas Podrinja

U kulturno- umetničkom programu učestvovali su: KUD „Šabačke mažoretkinje“, KUD „Jelica“ Crna Bara, KUD „Bisernica“ iz Dublja, KUD „Mačvanka“ iz Klenja, Predškolska ustanova „Slava Ković“ i glumac Dušan Simić.
Glas Podrinja
D.D.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa