13. jun 2024.13. jun 2024.
Foto: Zavod za javno zdravlje Šabac

Foto: Zavod za javno zdravlje Šabac

Male boginje (Morbilli) u Mačvanskom okrugu

(Sl.Glasnik RS 15/16, 68/2020 i 136/2020) za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Neophodno je da dete bude kompletno vakcinisano svim predviđenim vakcinama prema uzrastu, osim u slučaju postojanja privremene ili trajne kontraindikacije, koju utvrđuje doktor medicine odnosno Stručni tim za kontraindikacije.

Primenom žive atenuisane vakcine, ostvaruje se zaštitni nivo antitela u 85% dece koja su vakcinisana nakon navršenih 9 meseci, u 95% kod dece sa navršenih 12 meseci, pa čak i 98% kod dece vakcinisane sa 15 meseci i kasnije. Serološke studije pokazuju da se kod 99% osoba koje su primile 2 doze vakcine u uzrastu nakon navršenih 12 meseci života razvio adekvatan imunološki odgovor. Vakcine indukuju dugotrajan imunitet.


Prva doza vakcine daje se sa navršenih 12 meseci, a drugu dozu treba dati pred polazak u školu sa 6 godina kako stoji u Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Obuhvat vakcinisanih treba da bude preko 95% da bi kolektivni imunitet bio visok i tako se smanjuje mogućnost prodiranja virusa u isti i obolevanje.

Morbili su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu. Prema podacima SZO, morbili su vodeći uzrok smrtnosti na globalnom svetskom nivou koji je u prvoj deceniji 21. veka, većim delom sprečen vakcinacijom dece u detinjstvu.

Male boginje (Morbilli) dovode do pada imuniteta koji može da traje nekoliko nedelja i to je razlog povećane osetljivosti na druge infekcije, a posebno na infekcije koje uzrokuje Streptokok (Streptococcus pneumoniae).

Komplikacije se javljaju u oko 30% prijavljenih slučajeva, a čine ih infekcije srednjeg uha, dijareje, pneumonije, slepilo i postinfektivni encefalitis (1 na 1000 slučajeva), kao i subakutni sklerozirajući panencefalitis (1 na 100.000 slučajeva). Komplikacije su sa težom kliničkom slikom kod mlađih od 5 i starijih od 20 godina.

Rizik od razvoja komplikacija nakon infekcije virusom morbila je za određene entitete nekoliko desetina puta veći nego nakon primanja vakcine.

Roditelji mališana koji ne žele da zaštite svoje dete od malih boginja su i sami vakcinisani od iste.

RAZMISLITE JOŠ JEDNOM I VERUJTE SVOM PEDIJATRU!

dr Dragana Radojičić pomoćnik direktora za poslove javnog zdravlja iz oblati epidemiologije i mikrobiologije
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa