19. jun 2024.19. jun 2024.
Dom zdravlja Šabac

Dom zdravlja Šabac

Predavanje "Probiotici – uloga i primena u praksi"

U Klubu Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u utorak je održano predavanje Lazara Novakovića na temu "Probiotici – uloga i primena u praksi" namenjeno medicinskim sestrama i tehničarima. Novaković je govorio o mikrobima, bakterijama, protozoama i gljivicama koji se nalaze u našem okruženju, na nama i u nama.
Dom zdravlja Šabac

Taj odnos prema mikrobima naš organizam zasniva na takozvanoj simbiozi (suživotu). U zavisnosti od toga kako se mikrobi ponašaju, ta simbioza može biti zasnovana na saprofitizmu, parazitizmu i mutualizmu (uzajamnoj koristi). Prema nepatogenim činiocima čovek je razvio isti odnos kao i prema sopstvenim strukturama, a prema patogenim odgovarajući odbrambeni sistem. Današnji čovek se u velikom delu odrekao izvornog života. Malo se kreće, drugačije se hrani, koristi higijenska i dezinfekciona sredstva, konzervanse i različite antimikrobne lekove.

Rezultat svega ovoga je poremećena prirodna simbioza čoveka i korisnih koliformnih bakterija, što je rezultiralo porastom različitih alergijskih, autoimunih, pa i malignih oboljenja. Brojne studije pokazuju da iz godine u godinu raste incidenca tih oboljenja, a dobro je poznato da su ona ređa kod onih koji žive „izvorniji život“ u odnosu na one sa visokim ekonomskim standardom. Reč je o oboljenjima multifaktoralne prirode u čijoj pojavi, poremećena biološka ravnoteža, neosporno, ima učešće. Iz ovog jasno proizilazi da vraćanje ove ravnoteže predstavlja značajnu komponentu u prevenciji i lečenju tih oboljenja. Cilj ovog rada je da predstavi ulogu probiotika u vraćanju poremećene biološke ravnoteže i pravilan odabir i upotrebu probiotika kroz primere iz prakse.
Dom zdravlja Šabac

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa