21. jun 2024.21. jun 2024.
Foto: Dom zdravlja Šabac

Foto: Dom zdravlja Šabac

Delegacija UNICEF-a u dvodnevnoj poseti šabačkom Domu zdravlja

Delegacija UNICEF-a boravila je u dvodnevnoj poseti Šapcu. Ovom prilikom posetili su Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić". Poseta ja organizovana u okviru „Globalne evaluacija rada UNICEF -a u Srbiji u oblasti ranog razvoja dece, ranih intervencija i predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, a Šabac je jedan od dva grada u Srbiji koji je su posetili.

Delegaciju UNICEF činili su: Pamela Vrit iz Njujorka, predvodnik tima za evaluaciju i Martin Galevski iz Severne Makedonije, član tima. Prilikom posete šabačkom Domu zdravlja razgovarali su sa direktorkom ove ustanove, dr Jasminom Stanković, sa načelnicom Službe dečije zdravstvene zaštite sa medicinom sporta, dr Snežanom Biševac, kao i sa predstavnicima Tima za porodično orijentisane rane intervencije (PORI): psihologom Zoricom Pantelić, logopedom Jovanom Jovanović, pedijatrom dr Mirjanom Sekulić i defektologom Jelenom Petrović.

Foto: Dom zdravlja Šabac


-Pamela Vrit, koja je slobodni istraživač i evaluator, istakla je da je naš Dom zdravlja “zvezda vodilja u oblasti praćenja ranog razvoja kod dece“ i da su zbog toga došli da uče od nas. Nakon njene pozdravne reči, predstavnicima UNICEF -a se obratila direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac, dr Jasmina Stanković koja ih je upoznala sa našom ustanovom kroz mnogobrojne statističke podatke, uključujući i obuhvat dece vakcinisane Gardasil 9 vakcinom protiv HPV infekcije preko 12 odsto. Od početka vakcinacije od juna 2022. do sada je vakcinisano 1255 dece, navode u šabačkom Domu zdravlja.

Predstavnike UNICEF-a je zanimalo na koji način radi i kako se organizuje PORI tim, kakvi se podaci prikupljaju i da li se dobijaju iz drugih izvora, kakva je saradnja sa lokalnom samoupravom, kao i kakva će biti uloga PORI tima kada krene širenje ovog programa po drugim gradovima. Takođe ih je interesovalo da čuju i o efektima Kovida, kao i posledicama koje je ostavila dugotrajna izolacija dece u ruralnim područjima.

Predstavnici UNICEF-a su obišli prostor Razvojnog savetovališta i izrazili svoje oduševljenje prostorom i opremom. Direktorka je istakla podršku Gradske uprave Domu zdravlja i pokazala Senzornu sobu koja opremljena najsavremenijom opremom.

-Predstavnici tima PORI su naveli da je zahvaljujući UNICEF -u kvalitet njihovog rada značajno poboljšan kroz bolju opremljenost prostora didaktičkim sredstvima i digitalizacijom, a sada je moguć i odlazak na teren i do vrtića. Dr Jasmina Stanković je istakla značaj rada tri savetovališta u prevenciji (Razvojno savetovalište za decu i dva savetovališta za odrasle – Savetovalište za dijabetes i Savetovalište za prestanak pušenja), kao i pokretanje četvrtog, Savetovališta za mlade. Dodala je i da naš Dom zdravlja daje pozitivan primer drugim domovima zdravlja, kao i da sa njima nesebično deli stečena iskustva. Direktorka se na kraju posete prvog dana zahvalila na “živoj reči” kao neophodnom vidu komunikacije, obzirom da živimo u eri digitalizacije u kojoj elektronska pošta sve više postaje glavni vid komunikacije, navode u Domu zdravlja.

Tokom drugog dana posete predstavnici UNICEF-a obavili su razgovor sa glavnom sestrom Službe polivalentne patronaže sa centrom za prevenciju, vms Danijelom Marković i zdravstvenim medijatorom za romska lica, Milicom Aličić.

Foto: Dom zdravlja Šabac


Glavna sestra Službe polivalentne patronaže sa centrom za prevenciju, vms Danijela Marković govorila je o svom dugogodišnjem iskustvu, kao i o organizaciji rada kroz vebinare, tele sastanke, zatim o supervizijskim susretima koji su od velike pomoći kada dođe do problema na terenu, o saradnji i nesebičnom deljenju iskustva sa patronažnim službama u drugim gradovima, školi roditeljstva itd. Posebno se osvrnula na program “Briga o roditeljima i starateljima”, na to koliko je značajno kada patronažna sestra postane osoba od poverenja, kako se pravi procena porodice i njihovih potreba, kao i koje osobine patronažna sestra treba da poseduje.

Milica Aličić, zdravstvena medijatorka za Rome, govorila je o svom višegodišnjem iskustvu, kao i zadovoljstvu rezultatima koji su postignuti. Naglasila je da je nakon 15 godina njenog rada mnogo pripadnika romske populacija steklo obrazovanje koje im je pomoglo pri zaposlenju, da sada većina ima zdravstveno osiguranje i izabranog lekara, 90 odsto dece je vakcinisano, a porođaji Romkinja prolaze bez problema i veoma su zadovoljni saradnjom sa patronažnim sestrama i drugim službama u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac. Posebno je naglasila da diskriminacije nema.

-Kao i prethodnog dana, i ovaj sastanak je zaključen razmišljanjem da su tehnologija i digitalizacija dali značajan doprinos poboljšanju kvaliteta rada, ali da ne treba da zamene “živu reč” i interakciju koja se dešava na terenu, a kvalitet se postiže edukacijom i primenom stečenog znanja u porodici, ističu u Domu zdravlja "Dr Draga Ljočić".

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa