22. jun 2024.22. jun 2024.
Kraljevski dan u Šapcu

Kraljevski dan u Šapcu

Pre 90 godina, 3. juna 1934. godine u sklopu prve zvanične posete kralja Aleksandra I Karađorđevića Šapcu, u porti šabačke crkve osvećen je i otkriven Spomenik palim Šapčanima u ratovima 1912-1918. godine. Ispod spomenika je betonska kosturnica sa najmanje 1500 položenih kostura stradalnika iz Šapca i okoline tokom Prvog svetskog rata.

Pored Spomenika, u prisustvu kralja, tog dana je puštena u saobraćaj železnička pruga Klenak-Šabac, obeležena je stogodišnjica postojanja šabačke crkve, osvećen je Sokolski dom, a Šabac je za herojstvo i žrtvu u Prvom svetskom ratu, nagrađen ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda.

Svečanost koja je upriličena u Šapcu tog 3. juna 1934. godine, prevazilazala je lokalne okvire. Šabački glasnik tvrdi da je tog dana u Šapcu bilo 40 000 ljudi, podignuta su bila četiri slavoluka, grad je nadletala eskadrila od sedam aviona ratnog vazduhoplovstva, ceo grad je bio svečano ukrašen za doček kralja, Radio Beograd je uživo prenosio dešavanja iz Šapca, a najvažniji predstavnici političkog, verskog i društvenog života Kraljevine Jugoslavije boravili su tog dana u našem gradu.

Izložba autora istoričara Dejana Živanovića i Nebojše Cvejića, predstaviće značaj ovog događaja za Grad i devet decenija kasnije.

Izložba će svečano biti otvorena u nedelju, 23. juna 2024. godine od 19 časova, na Trgu šabačkih žrtava.

Organizator izložbe je Biblioteka šabačka.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa