24. jun 2024.24. jun 2024.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Vesić najavio da Srbija naredene godine uvodi putarine i na brzim saobraćajnicama

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će se u Srbiji od sledeće godine putarina, osim na autoputevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama, a za najveće šlepere i na pojedinim magistralnim putevima koji su opterećeni, navodeći da će biti formirano posebno preduzeće koje će se baviti samo naplatom putarine, prenosi Beta.

-Putarina se po našem zakonu sada naplaćuje samo na autoputevima. Već do 2026. godine imaćemo završenih skoro 180 kilometara brzih saobraćajnica pa će početi naplata i njihovog korišćenja, ali ne preko rampi, već satelitskim praćenjem vozila. Cena putarine na brzoj saobraćajnici ne može da bude ista kao na autoputu, ali će se korišćenje naplaćivati", kazao je Vesić za Blumberg Adriju.

Na Beti navode da je kao razlog za osnivanje posebnog preduzeća za naplatu putarine, naveo da se očekuje da sa naplatom putarine na autoputevima, brzim saobraćajnicama i najvećim šleperima na pojedinim magistralnim pravcima, iznos bude oko tri puta veći, nego ove godine, kada se očekuje više od 40 milijardi dinara prihoda, a takav posao prevazilazi kapacitete "Puteva Srbije".

Vesić je ukazao i na potrebnu reorganizaciju putarskih firmi, kako bi se jedna bavila samo autoputevima, druga svim ostalim putevima i posebna koja će naplaćivati putarinu.

Beta prenosi da je, upitan kada će država prestati da subvencioniše "Puteve Srbije", s obzirom na prihod od naplate putarine, koji je godišnje oko 33,7 milijardi dinara, Vesić pojasnio da se putevi ne mogu rekonstruisati samo iz tog izvora, budući da u Srbiji ima oko 6.000 kilometara magistralnih puteva koji treba da se obnove, od 15.000 kilometara koliko ih je ukupno.

Prema njegovim rečima, država zato ima obavezu da ulaže u putnu infrastrukturu, navodeći da to nisu klasične subvencije, jer se ta sredstva koriste za rekonstrukciju puteva, a ne za plate.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa