10. jul 2024.10. jul 2024.
Foto: ZZJZ Šabac

Foto: ZZJZ Šabac

Poseta predstavnika Zavoda za antirabičnu zaštitu – Pasterov zavod, Novi Sad Zavodu za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac, u okviru redovne posete i kontrole stručnog rada antirabičnih stanica, posetili su predstavnici Zavoda za antirabičnu zaštitu – Pasterov zavod Novi Sad. Kontrolu stručnog rada su vršile spec. dr. med. Dragana Mijatović šef Službe za istraživanje i praćenje kretanja besnila i drugih zoonoza i dr Andrea Stojišić. Zavoda za javno zdralje Šabac na stručnom sastanku su predstavljali dr Jasmina Gladović, spec. epidemiologije, dr Ana Pajičić, spec soc. medicine na supspecijalizaciji epidemiologije zaraznih bolesti, Milanka Aćimović viši sanitarno ekološki tehničar i Ivan Đukić sanitarno ekološki tehničar.

Tema sastanka se odnosila na stručni rad antirabične stanice Zavoda za javno zdravlje Šabac, kao i na razmenu iskustava predstavnika Zavoda za javno zdravlje Šabac i stručnjaka iz Zavoda za antirabičnu zaštitu. Na sastanku su istaknuti najčešći problemi koji se javljaju u situacijama: kada davati vakcinu protiv besnila, kako klasifikovati ujedne rane i problemi koji se odnose na refundiranje povreda kao i zloupotrebe ove mere.

-U toku 2023. godine u Zavodu za javno zdravlje Šabac obavljeno je 968 pregleda u antirabičnoj stanici koja se nalazi u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Alikovane su 2 vakcine protiv besnila postekspoziciono i 1 preekspoziciono. Na ovom stručnom sastanku predstavnici Zavoda za javno zdravlje Šabac su istakli da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi mogu raditi i analize na uput izabranog lekara kao i na lični zahtev PCR detekcije genoma Borrelia kod sumnji na ujed zaraženog krpelja. Pored multipleks Real time PCR detekcije genoma Borrelia, naša ustanova radi: Detekcija antitela IgM klase na Borrelia burgdoferi u serumu – ELFA; Detekcija antitela IgG klase na Borrelia burgdoferi u serumu – ELFA;
(detekcija antitela radi se nakon četiri nedelje od uboda (vađenja krpelja), ako niste u mogućnosti da uradite proveru zaraženosti krpelja), navode u ZZJZ Šabac.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa