7. septembar 2018.7. sep 2018.
Naprednjaci bez vlasti u šest opština

Naprednjaci bez vlasti u šest opština

UBEDLjIVA pobeda naprednjaka u Majdanpeku potvrdila je njihovu dominaciju na lokalu, a stožerna stranka republičke vlasti nije deo vladajuće koalicije u svega šest lokalnih samouprava.

SNS nije deo vlasti u Šapcu, Paraćinu, Bosilegradu, Čajetini, Surdulici i Bujanovcu. Uglavnom je reč o mestima s jakim lokalnim "šerifima" koji redovno dobijaju veliki broj glasova, bez obzira na to kojoj stranci ili koaliciji pripadaju.

Šabačku vlast, posle izbora 2016. godine, formirala je koalicija predvođena strankom Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića (bivši potpredsednik DS), uz podršku GG "Zapadna Srbija" (deo nekadašnjeg URS), a za gradonačelnika je tada izabran Nebojša Zelenović. Deo koalicije su i demokrate, SPO, Nova Srbija... U sličnom sastavu, ova garnitura na vlasti je od 2000.

Van fotelja naprednjaci su ostali i u tri opštine u Pčinjskom okrugu. U Surdulici ubedljivu vlast je osvojio SPS predvođen Novicom Tončevim, a uprkos tome što su na republičkom nivou u koaliciji, odnosi sa lokalnim naprednjacima su na ivici incidenta. Upravo su naprednjaci jedina opozicija u Skupštini opštine, pošto ostale liste nisu prešle cenzus.

Šef odborničke grupe SNS u ovoj opštini Igor Kostić kaže da, uprkos tome što oni pokušavaju da budu konstruktivna opozicija koja radi za dobrobit građana, vlast apsolutno ignoriše njihovo postojanje.

Situacija je slična i u Bosilegradu, gde je nakon poslednjih izbora pobedila grupa građana koju predvodi Vladimir Zaharijev koja od 31 odbornika broji čak 21, tako da se sve odluke donose mimo opozicije.

I u Čajetini je neprikosnoven Milan Stamatović (nekada DSS, sada Zdrava Srbija), kome teče treći mandat na čelu ove opštine. Na poslednjim izborima u Čajetini, cenzus su, osim Stamatovićeve koalicije, prešli još samo naprednjaci i jedna grupa građana, dok su ispod crte ostali SPS, DS i SRS.

Vlast u Paraćinu formirana je 2016, a na čelu opštine, u četvrtom mandatu, nalazi se Saša Paunović, potpredsednik DS. Osim njegove liste, u koaliciji na vlasti su još grupe građana "Svi za Paraćin" i "Pokret za selo i grad", SDS-Novi koncept i Srpsko-ruski pokret, dok su naprednjaci u opoziciji, kao i JS.

IZVOR : VEČERNjE NOVOSTI

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa