7. septembar 2018.7. sep 2018.
Šećerna repa čeka na njivama, jer nema kamiona

Šećerna repa čeka na njivama, jer nema kamiona

Na poljima širom Srbije u toku je vađenje šećerne repe. Rod sa 45.000 hektara trebalo bi da bude dovoljan za proizvodnju četiristo hiljada tona šećera. Za razliku od prethodnih godina - kada je najveći problem bila otkupna cena - ove godine to je nedovoljno kamiona za transport repe do prerađivača.

Kiša koja pada ovih dana zaustavila je vađenje šećerne repe i omogućila vreme za dogovore prevoznika i prerađivača. Ipak, najzabrinutiji su proizvođači, u što nas uveravaju u Poljoprivrednom preduzeću "Zlatica".

"Ove godine očekujemo rod od šest i po vagona po hektaru, a da bismo to prevezli potrebno nam je oko hiljadu kamiona", kaže Dragan Vasić direktor PP "Zlatica".

Željko Simić, auto-prevoznik iz Šapca, objašnjava: "Daleko je teže registrovati i raditi posao koji mi radimo, ovi kojima još nije istekla registracija, oni kojima je istekla pre mesec dana, ljudi koje ja poznajem stoje, ne mogu da registruju jer im šasija nije lepo ofarbana i takve sitnice, a niko ne pita da li je kamion tehnički ispravan."

Dragan Vasić direktor PP "Zlatica" navodi da ako stoji dan-dva, repa "kalira" od pet do deset odsto, a ako stoji desetak dana - i do trideset odsto.

"Imamo veliki problem sa ugovaranjem transporta", kaže Irena Stojanović, direktorka Sirovinskog sektora fabrika šećera u Žablju i Crvenki. "Prevoznici očekuju povećanje cene koja nije realna. Mi smo cene povećali za sedamnaest odsto u odnosu na prošlu godinu, i to oni smatraju da je malo. Mi taj problem ne razumemo, jer smo isplatili povećane cene goriva na domaćem tržištu i na to dodali još dvanaest odsto."

Na pitanje da li preti opasnost da Srbija već naredne godine ostane bez proizvodnje šećera, Petros Gamintzis, generalni direktor kompanije "Helenik šugar" odgovara:

"To je skoro i realnost, pod ovim uslovima kako stojimo nećemo moći da proizvodimo, niti da sejemo šećernu repu niti da prerađujemo šećer. Prošle godine smo šećer prodavali po sedamdeset dinara ove godine po četrdeset. To nije moguće da izdrži ne samo naša industrija ni jedna druga industrija ne može da izdrži."

Jedno je, ipak, sigurno - u naredna dva meseca sa njiva u fabrike za preradu repe treba prevesti oko tri miliona tona slatkog korena, zato se rešenje problema hitno očekuje.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa