12. septembar 2018.12. sep 2018.
Pola veka kako su "studenti bili u pravu"

Pola veka kako su "studenti bili u pravu"

Tribinom u aneksu Biblioteke šabalke evocirane su uspomene starijih i mlađima predstavljene društveno - političke prilike koje su juna 1968. godine dovele do studentskih demonstracija u Beogradu, a pre toga u SAD i Evropi. Iako su održane u približno isto vreme, a u srži imali istu potku, svake su imale svoje specifičnosti. Protesta se prisetio Dobrilo Aranitovič, ondašnji student filozofije i učesnik protesta.
-Počelo je još 1966. godine kada je, u decembru, na našem fakultetu održana tribina o ponašanju SAD u Vijetnamu kada se pojavio strah od studentskog bunta i napada na američku čitaonicu. Tek tako su počeli prvi sukobi, odnosno napadi policije na studente. Kao lokalni sukob počeli su i protesti 1968. godine, ali su se vremenom proširili i dobili istorijski značaj. Nažalost, na kraju smo svi naseli na demagogiju predsednika Jugoslavije ondašnjeg i ideje se nisu realizovale.
-To je poslednji nenacionalni protest u Jugoslaviji, a u celom svetu je bio protest kakav je danas nezamisliv, bunt u želji ka većim ciljevima, idealima, jednakim šansama, nije bilo materijalnih zahteva. Kod nas su koreni u privrednim reformama 1965. i protestu 1966. godine, no u srži su svugde bili zaista ideali i polet mladosti, ne uski, trenutni interesi. Upravo to ove događaje čuva u večnosti - rekao je istoričar Predrag Marković.
Opširnije o priči sa Tribine, u nestandardnoj formi, čitajte u našem narednom štampanom izdanju sledećeg četvrtka, 20. septembra.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa