Info

22. septembar 2018.22. sep 2018.
GIZ i UNDP u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji

GIZ i UNDP u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su sporazum o saradnji kojim će uskladiti i koordinisati aktivnosti usmerene na borbu protiv klimatskih promena u Srbiji.
U saopštenju tih organizacija se navodi da one od 2016. godine blisko sarađuju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine u cilju privlačenja novih investicija u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
"Današnji sporazum predviđa proširenje naše saradnje i obuhvata komplementarne aktivnosti koje doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i omogućavaju prilagođavanje lokalnih zajednica u Srbiji kako bi postale otpornije na promene klime", izjavila je zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera.
Ona je dodala i da će jedna od prvih stvari koju treba uraditi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i GIZ-om jeste pružanje daljeg podsticaja sazrevanju "klimatski pametnih ideja" u okviru Klimatskog inkubatora.
Direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel izjavio je da je saradnja GIZ-a i UNDP-a prirodan i neophodan korak i dodao da će zajedničke aktivnosti u okviru najavljene saradnje "dalje jačati kapacitete (njihovih) partnera, lokalnih samouprava, u sproveđenju projekata koji će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte".
Klimatski inkubator oformljen je u maju 2018. u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i UNDP-a.
U okviru njega, 40 timova koji su imali najinovativnije ideje i projekte za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i unapređenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena dobijaju stručnu podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim inovatorima.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa