Info

22. septembar 2018.22. sep 2018.
UNICEF: Svako četvrto dece predškolskog uzrasta u Srbiji poseduje digitalni uređaj

UNICEF: Svako četvrto dece predškolskog uzrasta u Srbiji poseduje digitalni uređaj


Deca i mladi sve ranije počinju sa korišćenjem digitalnih tehnologija, tako da svako četvrto dete u predškolskom uzrastu poseduje digitalni uređaj, navodi se u istraživanju Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNICEF).
Klub roditelja i nastavnika "Partnerski za obrazovanje" iz Niša predstavio je rezultate istraživanja, u kojima se navodi da se većina dece susreće sa digitalnim uređajima u uzrastu od četiri godine.
"Deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju (sa korišćenjem uređaja) sa oko pet godina... Sa druge strane, trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da ih zaštite od mogućih zloupotreba", navodi se u saopštenju.
Rezultati istraživanja takođe pokazuju da deca koriste digitalne uređaje u sve ranijem uzrastu, i u Srbiji i u svetu.
"Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj. Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu", navela je Dobrinka Kuzmanović sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Prema preporukama stručnjaka, deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta ili "pametnog telefona", a deci predškolskog uzrasta vreme provedeno ispred ekrana bi trebalo da se ograniči na jedan sat.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa