25. septembar 2018.25. sep 2018.
Papa priznao da skandali sa zlostavljanjima teraju ljude od crkve

Papa priznao da skandali sa zlostavljanjima teraju ljude od crkve

TALIN, 25. septembra 2018. (Beta-AP) - Papa Franja priznao je danas da skandali sa seksualnim zlostavljanjima koji potresaju Rimokatoličku crkvu, teraju ljude od nje i dodao da se crkva mora promeniti ako želi da zadrži buduće generacije.

Franja je tokom poslednjeg, četvrtog dana baltičke turneje u Talinu govorio o krizi koja je zahvatila njegovo papinstvo, što se poklopilo s objavljivanjem novog izveštaja o decenijama seksualnog zlostavljanja i zataškivanja u Nemačkoj.

Papa je mladima u Estoniji, koja se smatra jednom od najmanje religioznih zemalja na svetu, rekao da zna da mnogi mladi osećaju da crkva nema ništa da im ponudi i da prosto ne razume njihove probleme.

Takvi navodi pojavili su se u istraživanju koje je Vatikan naručio uoči sastanka biskupa sledeće nedelje na kojem će se razgovarati kako da se crkva bolje obrati mladim katolicima.

"Znamo - i to ste nam rekli - da nam se mnogi mladi ne obraćaju zato što ne osećaju da imamo išta značajno da im kažemo", rekao je Franja na skupu mladih katolika, luterana i pravoslavaca.

On je dodao da su mladi uznemireni seksualnim i ekonomskim skandalima koji nisu naišli na jasnu osudu, nespremnošću crkve da ceni živote i osećanja mladih, kao i pasivnom ulogom koja im je dodeljena.

Papa je rekao da katolička crkva želi da odgovori na te navode transparentno i iskreno.

"Mi sami moramo da se preobratimo. Moramo shvatiti da bismo stali na vašu stranu, moramo promeniti situacije koje vas na kraju isključuju", rekao je papa.

To je bila prvo javno priznanje neuspeha Katličke crkve u suočavanju sa seksualnim skandalima koji su dospeli na naslovne strane posle otkrića o zlostavljanjima i zataškivanjima u SAD, Čileu i Nemačkoj.

Nemačka biskupska konferencija danas objavljuje izveštaj u kojem se navodi da su sveštenici izmedju 1946 i 2014. godine zlostavljali 3.677 ljudi, starosti 13 ili manje godina.

Izveštaj, koji su sastavili univerzitetski istraživači, navodi dokaze da su neki dokumenti prepravljani ili uništeni, da mnogi slučajevi nisu izvedeni pred lice pravde, a da su ponekad napasnici prosto prebačeni u druge biskupije a da tamošnje stanovništvo nije obavešteno o njihovoj prošlosti, navodi se u delovima izveštaja koji su procurili u nemačke medije.

Skandal koji je izbio u Irskoj 90-ih a potom u Australiji i SAD, sada preti Franjinom papinstvu pošto ga je bivši vatikanski ambasador optužio da je rehabilitovao američkog kardinala koji je imao seksualne odnose polaznicima katoličkih seminara.

Franja je odbio da odgovori na te optužbe, ali se očekuje da Vatikan to uskoro učini.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa