29. septembar 2018.29. sep 2018.
Početak slavnog prboja

Početak slavnog prboja

Centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja 100 godina od proboja Solunskog fronta počeo je danas u Solunu, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, u prisustvu više od hiljadu građana i zvaničnika iz Srbije, Francuske i Velike Britanije.

Obeležavanju 100-godišnjice jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije, koji se u svetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, prisustvuju izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnica Vlade Francuske Ženevijev Darijesek, koja je državni sekretar ministarstva odbrane, prenosi Tanjug.

Skupu prisustvuje i ambasador Dušan Spasojević i konzul Siniša Pavić.

Proboj Solunskog fronta počeo u zoru 14. septembra 1918. godine, i rezultat te operacije bili su kapitulacija Bugarske, Austro-Ugarske i Nemačke, oslobođenje Srbije.

Preuzeto sa sajta lista "Politika"

Šabac je jedan od gradova koji je najviše stradao u Prvom svetskom ratu, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Izgubio je polovionu stanovništa, potpuno je devastiran, a za svu borbu i stradanja odlikovan je najvišim ratnim ordenjem: Francuske, Čehoslovačke i Kraljevine Jugoslavije. Oslobođen je 2. novembra 1918. godine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa