5. oktobar 2018.5. okt 2018.

Sud potvrdio nezakonitost naplate obrade kredita

Vrhovni kasacioni sud je novom odlukom potvrdio da je nedozvoljena naplate troškova obrade kredita, saopštilo je danas udruženje bankarskih klijenata u Srbiji "Efektiva".
"Banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškove obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč", navedeno je u saopštenju.
"Ekektiva" je ukazala da su banke morale da u ponudi pre zaključenja ugovora o kreditu navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu.
Banke su, kako je navedeno u saopštenju, "korisnike kredita dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove za obradu kredita većeg iznosa, što je u svom stavu potvrdila i Narodna banka Srbije".
Po oceni "Efektive" banke u Srbiji su u poslednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra.
"Građani sada u parnicama mogu da potražuju povraćaj tog novca, sa zateznom kamatom. Zastarelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda ova odredba ništavna, a ništavost ugovorne odredbe ne zastareva", navela je "Efektiva".
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa