5. oktobar 2018.5. okt 2018.
Vukadinović: Bez raskida sa autoritativnim režimom

Vukadinović: Bez raskida sa autoritativnim režimom

Poslanik poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović izjavio je danas da 5. oktobar 2000. godine nije doneo očekivani raskid sa autoritarnim režimom u Srbiji.
"Sve negativne tendencije su trijumfovale. Taj autoritarizam i nedemokratija su vraćeni", kazao je Vukadinović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.
Vukadinović je kazao da je 5. oktobar 2000. godine bio neposredna borba za priznanje rezultata predsedničkih izbora od 24. septembra, a da vandalizam odnosno upad, paljenje i krađa inventara iz Savezne skupštine nema opravdanje.
"Ono što je važnije, trebalo je da bude raskid sa autoritarnim režimom u državi. Nažalost, mislim da se ta promena nije ostvarila i da u različitom obliku autoritarizam i diktatura opstaju i vratili su se u različitom obliku, ako su prestajali uopšte", kazao je Vukadinović.
Navodeći da je izbornoj komisiji 2000. godine trebalo deset dana nakon predsedničkih izbora 24. septembra da saopšti rezultate, Vukadinović je kazao da se prekrajanje izborne volje građana vratilo samo na suptilniji način.
Vukadinović je kazao i da je povratak Srbije u Evropu kao tekovina 5. oktobra ispalo dosta sumnjivo.
"Kada se svode bilansi 5. oktobra, generalno su nepovoljni sa stanovišta očekivanja građana Srbije, ali niti je to palo s neba, niti je to bila zavera, već opravdano nezadovoljstvo građana Srbije zbog stanja u kojem se zemlja nalazila", kazao je Vukadinović.
Dodao je da se nastavljaju loše strane 5. oktobra, a da se odbacuje i ono malo pozitivnog.
Vukadinović je kazao i da je danas na 18. godišnjicu petooktobarskih promena očekivao gužvu oko govornice u holu Doma Narodne skupštine, ali da je ona izostala, kao da "iz različitih razloga svima odgovara da se ta tema gurne u stranu i da svako ostane pri nekim svojim istinama o tom važnom istorijskom događaju".
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa