11. oktobar 2018.11. okt 2018.

Počeo projekat 'Niste sami' za borbu protiv predrasuda o mentalnim problemima mladih

BEOGRAD, 11. oktobra 2018. (Beta) - Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković je danas ukazala u Beogradu da celo društvo mora da se uključi u borbu protiv predrasuda prema mladima s mentalnim problemima.

Otvarajući konferenciju povodom početka projekta i kampanje "Niste sami", za prevazilaženje predrasuda prema mladima s problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom, Gojković je navela da "pitanje mentalog zdravlja zaslužuje pažnju i da se o nemu otvoreno razgovara, pogotovo zato što rizici od pojave (mentalnih problema) postaju sve češći".

"Svi odlazimo kod doktora kad nas nešto zaboli, medjutim važno je da postanemo podjednako spremni da potražimo stručnu pomoć i kada su u pitanju mentalni problemi", ocenila je Gojković.

Rekla je da mladi, čak i kada skupe hrabrost da svoj problem podele s nekim, nailaze na stigmatizaciju i marginalizaciju.

Dileme o "budućem zanimanju, nerazumevanje sa roditeljima, loši odnosi u školi, mogu voditi okretanju 'virtuielnim prijateljima' i bežanju od stvarnosti", dodala je Gojković.

Po njenim rečima, važno je da se angažuju sistem obrazovanja, mediji i drugi kanali komunikacije, bliski mladima.

Pošto je oktobar "Mesec mentalnog zdravlja", a u sredu je bio "Svetski dan mentalnog zdravlja", ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević je rekao da je "naša dužnost i obaveza - i Ministarstva i društva, da pristupimo rešavanju problema naših sugradjana u osetljivim grupama.., da i oni sami postignu svest o sebi i da se prepoznaju kao deo civilizovanog društva".

Ministarstvo je zakupilo jednu halu za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu, gde će izložiti radove gradjana iz ranjivih grupa.

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije, zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Djukić Dejanović je navela da stigmatizacija osoba sa mentalnim problemima ima duboke korene: "stigmatizacija jeste naš problem, osobe koje pate od duševnih tegoba se često opažaju kao opasne, pate od otudjenosti, ali se mora shvatiti da je granica izmedju zdravlja i bolesti vrlo krhka i da ne postoji osobe koja u nekim ne može da razvije mentalne probleme".

Djukić Dejanović je rekla da je opšti svetski trend da se azili, dnevne bolnice i ostale institucije u kojima se mentalni problemi leče, prestaju da budu mesto gde se živi, već postaju deo društva.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam je rekla da svaka šesta osoba u njenoj zemlji ima mentalnih, fizičkih ili senzornih problema, ali su sve bolje integrisane u društvo.

Izrael želi da u tome pomogne Srbiji: "Poklonili smo opremu dnevnim centrima za osobe koje pate od mentalnih problema u Beogradu, Sremčici, Čačku i Vranju; radili smo zajedno s opštinama kako bi najbolje odgovorile na specifične potrebe ranjivih grupa; značajnu pomoć pružile su i izraelske kompanije koje investiraju u Srbiji", rekla je ambasadorka.

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severina Leonardi je rekla da deset do 20 odsto dece u Evropi ima mentalne probleme, i da većina nije tretirana.

"Kod mladih 45 odsto svih oboljenja su mentalni problemi. (...) Ako se ne tretiraju, dečji mentalni problemi postati veliki finansijski teret za društvo, zbog čega je najbolje intervenisati što je pre moguće", kazala je Leonardi.

Podršku projektu su dale kompanije "Koka kola", "Telekom" i "Hemofarm".

Generalni direktor "Hemofarma" i potpredsednik Štade Grupe, Ronald Zeliger je kazao da se "nije postavljalo pitanje da li ćemo učestvovati, jer se to podrazumeva. Naša obaveza je da se bavimo ovim problemom. Kao farmaceutska komapnija, stalno smo u vezi s lekarima, vidimo probleme, i do sada smo već podržali brojne kampanje" za ranjive grupe, rekao je Zeliger.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa