15. oktobar 2018.15. okt 2018.
Nedimović: Za rast izvoza potrebne moderne rečne luke

Nedimović: Za rast izvoza potrebne moderne rečne luke

Povećanje transporta robe preko Dunava i ulaganje u rečnu infrastrukturu Srbije omogućiće rast izvoza poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.
On je na konferenciji za novinare kazao da je izvoz pšenice iz Srbije u Egipat koji počinje u decembru ove godine, dobra šansa da se domaći proizvodi konkuretno plasiraju na inostrana tržišta, ali da je za to neophodno napraviti bolje i modernizovane luke.
"Poboljšanjem koncepta vodnih puteva u Srbiji, a pre svega na Dunavu, možemo da prevezemo 40 puta više robe, a da pritom ostvarimo i manje troškove u odnosu na prevoz robe kamionom", rekao je ministar.
Dodao je da sada, zbog neorganizovanog plovnog puta Dunava, ne mogu da se uvezu pojedine vrste đubriva.
"Stanje oko železničkog mosta kod Šapca često je takvo da više od dva meseca ne postoji mogućnost plovidbe i zbog toga je potrebno čišćenje korita Save", kazao je Nedimović.
Pored toga, najavio je da će Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj raditi na projektovanju novog sistema za navodnjavanje koji će osavremeniti veštačka akumulaciona jezera.
"Na Fruškoj gori postoji 13 takvih jezera, ali su izgrađena pre više od 30 godina i sada imaju male kapacitete, a događa se i da brane počnu da pucaju. Zbog toga planiramo da sledećih nekoliko godina uradimo sanaciju veštačke akumulacije", rekao je ministar.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa