17. oktobar 2018.17. okt 2018.
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Na današnji dan, 17. oktobar, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. U Republici Srbiji gotovo jedna četvrtina stanovništva izložena je riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Najnoviji podaci ukazuju na rast stope siromaštva u 2014. godini u odnosu na prethodne godine – 8,9% stanovništva nije bilo u stanju da zadovolji osnovne životne potrebe u 2014. godini.

Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo izvan urbanih područja, posebno u Centralnoj Srbiji, deca do 14 godina starosti, mladi (15-24 godine), neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. Ekonomska kriza najviše je pogodila upravo one kategorije stanovništva koje su već bile u najtežem položaju pre krize, budući da je njihov relativni položaj u odnosu na prosek populacije pogoršan.

Jedino su mladi (15-24 godine) koji su bili ispod-prosečno siromašni pre krize postali posebno ugroženi s početkom ekonomske krize, što je u skladu sa nalazima o efektima koje je ekonomska kriza imala na tržište rada (pošto su mladi podneli najveći teret krize).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa