17. oktobar 2018.17. okt 2018.
Foto: ChildPact childpact.org

Foto: ChildPact childpact.org

U riziku od siromaštva oko 400.000 dece

Oko 400.000 dece u Srbiji je u riziku od siromaštva, a tome doprinose i troškovi obrazovanja koje bi trebalo da bude besplatno i dostupno svoj deci, saopštila je danas Mreža organizacija za decu Srbije.

Srbija je, kako se navodi, povodom svetskog dana borbe protiv siromaštva, zemlja u kojoj je nejednakost raspodele dohotka visoka i u kojoj najveći broj porodica ima primanja oko 30.000 dinara.

"Zbog toga su porodice sa decom koja pohadjaju školu ili studiraju u većem riziku od siromaštva i teže mogu da zadovolje, često i najosnovnije potrebe", navela je ta Mreža.

Dodaje se da je "nesrazmerno velika stavka u troškovima školovanja cena kompleta udžbenika od petog do osmog razreda od 15.000 do skoro 20.000 dinara".

Deca, naročito u mladjim uzrastima, kako se navodi, doslovno savijaju pod teretom školskih torbi, dok se roditelji bore da nadju način da pokriju sve troškove školovanja dece, koje uključuje i odlaske na izlete, ekskurzije, vannastavne aktivnosti, užinu, odeću i obuću.

Mreža je istakla da je, "uzimajući u obzir troškove za udžbenike, možda vreme da se razmisli o novim, inovativnim rešenjima, kupovini jednog tableta za svakog učenika koji ima pristup bazi nastavnih sadržaja čime bi se podigla i digitalna pismenost".

"Zato pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da donesu mere koje će ukinuti troškove besplatnog školovanja i razmotre inovativna tehnološka rešenja", navedeno je u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa