12. oktobar 2025.12. okt 2025.

Predlog za nedeljni ručak
Ćufte u sosu od pečuraka
Jelo koje će mirisom i ukusom podsetiti na nedelje kod bake, ali sa dodatkom modernog šmeka u vidu kremastog sosa od šampinjona. Idealno uz pire krompir, pirinač ili domaću palentu.
Sastojci:
Za ćufte:
500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
3 kašike prezli
so, biber, suvi začin, seckani peršun
Za sos od pečuraka:
300 g šampinjona (ili mešavine jesenjih pečuraka)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika brašna
150 ml pavlake za kuvanje (ili kisele pavlake)
1 dcl mleka ili bujona
1 kašika putera ili ulja
so, biber, sveže rendani muskatni oraščić (po želji)
Priprema:
1. Priprema ćufti:
U činiji izmešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so, biber, peršun.
Oblikujte manje ćufte i kratko ih ispržite na ulju da dobiju zlatnu boju (ne moraju biti do kraja pečene, dovršiće se u sosu).
2. Sos od pečuraka:
Na puteru ili ulju prodinstajte sitno seckani luk i beli luk.
Dodajte sečene pečurke i pržite dok ne ispuste vodu i blago porumene.
Dodajte kašiku brašna, kratko propržite, pa postepeno dodajte mleko i pavlaku. Dobro promešajte da se ne naprave grudvice.
Dodajte so, biber i malo muskatnog oraščića.
3. Spoj i završetak:
U sos ubacite prethodno pržene ćufte i krčkajte 10–15 minuta na tihoj vatri, dok se ukusi ne sjedine i ćufte omekšaju.
Po želji, pred kraj dodajte kašiku rendanog parmezana za puniji ukus.
Predlog za serviranje:
Služiti uz:
krompir pire ili palentu,
sezonsku salatu (npr. kiseli kupus, cvekla, zelena salata),
i parče domaćeg hleba.
Sastojci:
Za ćufte:
500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
3 kašike prezli
so, biber, suvi začin, seckani peršun
Za sos od pečuraka:
300 g šampinjona (ili mešavine jesenjih pečuraka)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika brašna
150 ml pavlake za kuvanje (ili kisele pavlake)
1 dcl mleka ili bujona
1 kašika putera ili ulja
so, biber, sveže rendani muskatni oraščić (po želji)
Priprema:
1. Priprema ćufti:
U činiji izmešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so, biber, peršun.
Oblikujte manje ćufte i kratko ih ispržite na ulju da dobiju zlatnu boju (ne moraju biti do kraja pečene, dovršiće se u sosu).
2. Sos od pečuraka:
Na puteru ili ulju prodinstajte sitno seckani luk i beli luk.
Dodajte sečene pečurke i pržite dok ne ispuste vodu i blago porumene.
Dodajte kašiku brašna, kratko propržite, pa postepeno dodajte mleko i pavlaku. Dobro promešajte da se ne naprave grudvice.
Dodajte so, biber i malo muskatnog oraščića.
3. Spoj i završetak:
U sos ubacite prethodno pržene ćufte i krčkajte 10–15 minuta na tihoj vatri, dok se ukusi ne sjedine i ćufte omekšaju.
Po želji, pred kraj dodajte kašiku rendanog parmezana za puniji ukus.
Predlog za serviranje:
Služiti uz:
krompir pire ili palentu,
sezonsku salatu (npr. kiseli kupus, cvekla, zelena salata),
i parče domaćeg hleba.
Glas Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
6. novembar 2025.
















