12. oktobar 2025.12. okt 2025.
Ćufte u sosu od pečuraka
Predlog za nedeljni ručak

Ćufte u sosu od pečuraka

Jelo koje će mirisom i ukusom podsetiti na nedelje kod bake, ali sa dodatkom modernog šmeka u vidu kremastog sosa od šampinjona. Idealno uz pire krompir, pirinač ili domaću palentu.

Sastojci:

Za ćufte:

500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 jaje

3 kašike prezli

so, biber, suvi začin, seckani peršun

Za sos od pečuraka:


300 g šampinjona (ili mešavine jesenjih pečuraka)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 kašika brašna

150 ml pavlake za kuvanje (ili kisele pavlake)

1 dcl mleka ili bujona

1 kašika putera ili ulja

so, biber, sveže rendani muskatni oraščić (po želji)

Priprema:
1. Priprema ćufti:

U činiji izmešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so, biber, peršun.

Oblikujte manje ćufte i kratko ih ispržite na ulju da dobiju zlatnu boju (ne moraju biti do kraja pečene, dovršiće se u sosu).

2. Sos od pečuraka:

Na puteru ili ulju prodinstajte sitno seckani luk i beli luk.

Dodajte sečene pečurke i pržite dok ne ispuste vodu i blago porumene.

Dodajte kašiku brašna, kratko propržite, pa postepeno dodajte mleko i pavlaku. Dobro promešajte da se ne naprave grudvice.

Dodajte so, biber i malo muskatnog oraščića.

3. Spoj i završetak:

U sos ubacite prethodno pržene ćufte i krčkajte 10–15 minuta na tihoj vatri, dok se ukusi ne sjedine i ćufte omekšaju.

Po želji, pred kraj dodajte kašiku rendanog parmezana za puniji ukus.

Predlog za serviranje:

Služiti uz:

krompir pire ili palentu,

sezonsku salatu (npr. kiseli kupus, cvekla, zelena salata),

i parče domaćeg hleba.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

6. novembar 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa