21. oktobar 2018.21. okt 2018.
Održan Veliki školski čas u Šumaricama

Održan Veliki školski čas u Šumaricama

U Memorijalnom parku Šumarice u Kragujevcu održan je moleban đacima i profesorima ubijenim na današnji dan 1941. godine i izveden tradicionalni komemorativno-umetnički Veliki školski čas povodom 77. godišnjice streljanja civila u Drugom svetskom ratu.
Vence kod spomenika streljanim đacima i profesorima položili su predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, izaslanici ambasada Nemačke, Palestine, Slovačke, Izraela, Belorusije, Češke, Francuske i Rusije, kao i predstavnici Šumadijskog okruga i Univerziteta u Kragujevcu.
Slavica Đukić Dejanović je rekla da je veliki školski čas i ove godine poslao poruku mira i apel da više nikad ne bude tragedija poput one 21. okrtobra 1941. godine.
"Sam školski čas ima uvek i umetničku notu ali ono što je najvrednije to su deca, Kragujevčani koji ga čine masovnim časom i ta poruka odlazi iz Kragujevca. Mislim da niko ne zna istoriju novijeg doba tako dobro kao Kragujevčani zahvaljujući Velikom školskom času", poručila je Đukić Dejanović.
Na Velikom školskom času u 11 časova, izveden je adaptirani tekst drame Đorđa Milosavljevića "Nisam kriv što sam živ", u režiji Slađane Kilibarde.
Pred početak programa, Milosavljević je rekao novinarima da je tim dramskim tekstom želeo da skrene pažnju na one koji su preživeli streljanje, kao i na one koji sada žive.
"Ovo bi trebalo da bude mali iskorak jer je tekst dramski više nego što je poema. Njegov smisao u stvari je sadržan u njegovom naslovu - 'Nisam kriv što sam živ'. To je citat glumca Mije Aleksića, koji je preživeo kragujevačko streljanje", kazao je Milosavljević.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa