23. oktobar 2018.23. okt 2018.
Veća finansijska kontrola ustanova socijalne zaštite

Veća finansijska kontrola ustanova socijalne zaštite

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević sastao se danas sa rukovodiocima ustanova socijalne zaštite i objasnio da će ubuduće to ministarstvo u potpunosti kontrolisati budžete ovih ustanova.
Kako je saopšteno, 209 ustanova socijalne zaštite - odnosno indirektnih korisnika budžeta, biće uključeno u Sistem izvršenja budžeta Srbije (ISIB), što znači da neće moći da troše novac kao do sada i raspolažu njime preko svojih filijala, već će Ministarstvo u potpunosti kontrolisati rashode da bi se sprečile zloupotrebe i novac trošio racionalno, u skladu s potrebama.
Đorđević rekao je da je ta promena od velikog značaja za sistem finansijskog upravljanja i kontrole u oblasti socijalne zaštite, uz transparentnost.
"Ukidaju se podračuni, a sva plaćanja će se vršiti preko sistema. Neutrošena sredstva na kraju godine, sa podračuna za sopstvene prihode i podračuna za namenska sredstva, biće prebačena na odgovarajuće evidencione račune u okviru ISIB-a, a ta sredstva će ustanove moći da troše u narednoj godini. Neutrošena sredstva na kraju godine sa podračuna za redovno poslovanje, biće prebačena u budžet Srbije", rekao je Đorđević.
Od 1. januara 2019. godine centri i ustanove biće u sistemu trezora, a iduće nedelje u Upravi za trezor počinje obuka za to osoblja svih 209 ustanova socijalne zaštite.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa