31. oktobar 2018.31. okt 2018.
Prva tranša za reformu javne uprave

Prva tranša za reformu javne uprave

Evropska komisija odobrila je prvu tranšu Srbiji od 30,5 miliona evra za reformu javne uprave, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Kako se navodi, na četvrtom sastanku Platforme za dijalog o politikama u okviru reforme javne uprave konstantovan je napredak u ovoj oblasti, sa napomenom da je potrebno da se veća pažnja i rad usmeri na jačanje administrativnih kapaciteta u upravi.
Predočeno je da je Evropska komisija dala odobrenje za isplatu prvog finansijskog zahteva za izvršenje obaveza predviđenim Sektorskim reformskim ugovorom i to u iznosu od 30,5 miliona evra.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da su te dobre vesti rezultat velikih uloženih napora celokupne Vlade Srbije u proteklom periodu u stabilizaciji javnih finansija, reformi javne uprave i ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija.
Kako navodi, zakonodavni okvir je znatno unapređen u proteklih godinu i po dana, posebno u oblasti upravljanja ljudskim resursima, unapređenju kvaliteta usluga koje pružamo građanima i obezbeđivanju većoj transparentnosti rada i inkluzivnosti javnosti u donošenje politika.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da se Vlada Srbije proteklih godina borila sa finansijskom krizom i uprkos činjenici da su rezultati u raznim oblastima napravljeni, ipak u upravi nedostaju kapaciteti koji bi se posvetili više evropskim integracijama i povlačenju sredstava koji su dostupni iz EU fondova.
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je najznačajniji napredak u sprovođenju Programa Reforme upravljanja javnim finansijama ostvaren u unapređenju kredibiliteta makroekonomskih prognoza, u daljem sprovođenju višegodišnjeg programskog budžetiranja na svim nivoima vlasti, poboljšanju strateškog i zakonodavnog okvira za sprovođenje finansijske kontrole u javnom sektoru, kao i poboljšanju propisa i procedura za javne nabavke.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ponovio je važnost reforme javne uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali i naglasio da je neophodno da se dalje aktivnosti usmere na reformu javno-službeničkog sistema, baziranog na transparentnosti, profesionalnosti i meritornosti, kao i boljem planiranju politika i makroekonomskoj stabilnosti.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa