4. novembar 2018.4. nov 2018.
Gde su mere koje ste obećali

Gde su mere koje ste obećali

Udruženje Šansa za roditeljstvo uputilo je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću od koga je zatražilo pomoć u institucionalnom rešavanju problema steriliteta sa kojim se kako se navodi, suočava 400.000 građana Srbije.
Navodeći da svaki šesti par u Srbiji ima problem da dobije dete, predsednica udruženja Sandra Jovanović kazala je da ti ljudi "još uvek" ne vide mere za podsticaj rađanja koje je država preuzela.
"Najavljena nam je Banka reproduktivnih ćelija i embriona, besplatno zamrzavanje ćelija i embriona, tri procesa vantelesne oplodnje za drugo dete, veći broj finansiranih postupaka. Banke još uvek nema, državni centri po Srbiji rade mali broj procesa, prateći akti koji su neophodni za regulisanje donacije ćelija i embriona nisu završeni iako je rečeno da će do novembra biti gotovi", navodi se u otvorenom pismu.
Podsećajući da za drugo dete može da se ide na vantelesnu oplodnju "samo ukoliko niste išli za prvo dete i ako niste iskoristili tri postupka", predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo je upitala i zašto žena koja ima "42 godine i mesec nema pravo na vantelesnu oplodnju a žena sa mesec dana manje od 42 godine ima to pravo".
"Dozvolite parovima da stvarno pokušaju, da stvarno imaju dodatna tri pokušaja za dobijanje drugog deteta, da stvarno imaju besplatno zamrzavanje, odmrzavanje i transfere embriona bez da ikom išta plaćaju, bez uvijene forme i prikrivenog značenja, dozvolite ženama da rađaju bez obzira na godine, dozvolite parovima da pokušavaju bez uslova", navela je Sandra Jovanović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa