6. novembar 2018.6. nov 2018.
Kurc: Austrija će podržati svaki dogovor Kosova i Srbije

Kurc: Austrija će podržati svaki dogovor Kosova i Srbije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas u Prištini da će njegova zemlja podržati svaki sporazum koji u procesu normalizacije odnosa postignu Kosovo i Srbija.
"Imamo jasan stav. Vlada Austrije složiće se sa svakim sporazumom koji bude postigli Kosovo i Srbija. Mi podržavamo takav sporazum i niko neće biti protiv", kazao je Kurc na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
On je podvukao da će svaki sporazum, makar i korekcija granica ili razmena teritorija dobiti podršku Evropske unije ako se o tome dogovore dve zemlje.
Upitan o procesu liberalizacije viza austrijski kancelar je rekao da su Evropska komisija i Evropski parlament doneli pozitivne odluke o liberalizaciji, ali da je sada sve u rukama Evropskog saveta.
"Tu ima veoma skeptičkih zemalja, zato sam ja vrlo pažljiv oko očekivanja za liberalizaciju viza. Evropska unija očekuje napredak u pitanjima vladavine zakona, ali je glavni prioritet dijalog Kosova i Srbije", kazao je on i dodao da bez sporazuma ni jedna ni druga zemlja ne mogu da idu napred u procesu evropskih integracija.
"Svi lideri koji rade na postizanju sporazuma imaće i zalužuju podršku Austrije. Vreme je da prošlost ostavimo iza sebe i da nastavimo put ka budućnosti. Ja to želim kao prijatelj Kosova i Srbije", kazao je Kurc.
Govoreći o transformaciji Bezbednosne snage Kosova Kurc je rekao da taj proces treba voditi pažljivo, uz konsultacije sa svim međunarodnim faktorima i uz široku raspravu unutar Kosova, jer se ne sme dozvoliti da taj proces izazove destabiliazacije u regionu.
Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je ubeđen da bi postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije dovelo do održivog mira izmedju dve zemlje i u regionu.
Prema njemu taj sporazum treba da omogući medjusobno priznanje dve zemlje, učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije i ubrzanje napretka u evroatlanskim integracijama.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa