Info

6. novembar 2018.6. nov 2018.
Zelenović u Strazburu: Spasimo slobodu i demokratiju u Srbiji

Zelenović u Strazburu: Spasimo slobodu i demokratiju u Srbiji

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji sa posebnim osvrtom na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka.
U desetominutnom izlaganju, Zelenović je naveo neke od drastičnih primera koji svakako ne predstavljaju dokaz demokratičnosti aktuelne vlasti u Srbiji. Naglasio je da govori u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ali i u ime 448 loklanih odbornika iz cele Srbije.

- Centarlna vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stranke na čijem je on čelu, Srpske napredne stranke. U lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore, već više od šest godina ogroman broj odbornika je izložen pritisku centralne vlasti. Cilj je da SNS, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje. To je inače nova reč koju smo dobili u prethodnom periodu – rekao je Zelenović.
On je upoznao predstvanike Kongresa sa načinom izbora lokalnih vlasti u Srbiji, ali i sa činjenicom da je u mnogim gradovima došlo do nagle promene izborne volje građana.
- Od 2012., kada su organizovani poslednji loklani izbori u Srbiji, do danas, u 35 od 170 lokalnih samouprava je došlo do tog prekomponovanja. To su teške povrede člana 7 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Naziv člana 7 stav jedan: Uslovi vršenja ovlašćenja na lokalnom nivou. Uslovi pod kojima rade predstavnici izabrani na lokalnom nivou treba da su takvi da obezbeđuju slobodno obavljanje njihovih funkcija. U samo tri lokalne samouprave SNS i njeni partneri nisu na lokalnoj vlasti u Srbiji – Šapcu, Paražinu i Čajetini – istakao je Zelenović.
On je upoznao članove Kongresa da su lokalni odbornici vlasnici mandata, a da bi došlo do prekomponovanja vlasti, potrebno je da ti odbornici „promene stranu“.
- To se uvek dešava uz pretnje i pritiske. U dokumentu koji sam predao Kongresu nalazi se 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije. Njima je nuđen novac, funkcije, ali i prećeno otpuštanjem s posla, dolaskom raznih inspekcija i kontrola ukoliko se bave privatnim poslom – istakao je Zelenović.
On je posebno naglasio činjenicu da je oduđrni ratni zločinac Veselin Šljivančanin „ubeđivao“ Sreten Živanić šabačkog odbornika da promeni stranu. Takođe, gradskom odborniku Vladanu Vujaniću, ministar poljopruivrede Branislav Nedimović
- Potredsednik SNS Marko Đuriž nedavno je u Šapcu pred svojim stranačkim kolegama javno rekao da će svi državni i partijski organi učiniti sve da se promeni loklana vlast u Šapcu – rekao je Zelenović.
Gradonačelnik Šapca je govorio i o tome da je u proteklom periodu uhapšeno 34 osoba koje su bile predsednici opština ili gradonačelnici, a da nijedan od njih nije osuđen.
- Vlast na centralnom nivou sada pokušava da nas kriminalizuje i svakodnevno smo izloženi medijskom linču. Centralna vlast zloupotrebljava policiju, tajnu službu i vrši pritisak na sud da bi sprečila izabrane predstavnike da obavljaju svoju dužnost. Ministartka Zorana Mihajlović se stalno pita kada će da bude uhapšen Milna Stamatović koji je šest puta biran za predsednika opštine Čajetina i protiv koga se ne vodi nijedan postupak. U Paraćinu su pokušali nasilno da prekinu sednicu Skupštine opštine kako bi izazvali nove izbore, a u Šapcu su lomili kutije priliko konstitutivne sednice Skupštine grada. Radi se o ozbiljnom nasilju – dodao je Zelenović.
O je spomenuo i fizičke napade kojima su bili izloženi opozicioni aktivisti u Mionici, Odžacima i Vrbasu.
Zelenović je svoje obražanje završio rečima – Spasimo slobodu i demokrtaiju u Srbiji.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa