8. novembar 2018.8. nov 2018.
Sve više dece boluje od dijabetesa

Sve više dece boluje od dijabetesa


Sve je više dece u Srbiji koja boluju od dijabetesa, a alarmantni su podaci da je svako treće dete gojazno, što je rizik za obolevanje, upozorili su danas stručnjaci.
Na skupu u Beogradu koji je kompanija Delez Srbija organizovala u susret Svetskom danu dijabetesa koji se obeležava 14. novembra, ukazano je da su u prevenciji gojaznosti i njenih posledica najvažniji pravilan izbor namirnica, konzumiranje voća i povrća i redovna fizička aktivnost.
Endokrinolog iz Kliničkog centa Srbije Vesna Dimitrijević Srećković je kazala da je stomačnu gojaznost glavna karakteristika premetaboličkog i metaboličnog sindroma koji povećava rizik za nastanak dijabetesa, ali i drugih bolesti.
Navela je da su njena istraživanja potvrdila prisustvo metaboličkog sindroma kod 37 odsto gojazne dece i omladine, dok je preostalih 63 odsto imalo premetabolički sindrom, odnosno samo povećan obim struka ili povećan obim struka i još jedan faktor rizika, najčešće nizak HDL holesterol.
Istakla je da su blagovremena reakcija i preventiva uzuzetno važni, zdrava mediteranska ishrana i fizička aktivnost koja podrazumeva najmanje sat vremena brzog hoda.
Profesor fizičke kulture Vladimir Koprivica je rekao da se deca u 21. veku manje kreću, za šta su pre svega odgovorni roditelji koji treba da od najranijeg uzrasta podstiču decu da budu fizički aktivna.
U Srbiji ima oko 700.000 ljudi koji boluju od dijabetesa, a 50 odsto njih su deca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa