Info

11. novembar 2018.11. nov 2018.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD, 11. novembra 2018. (Beta) - U Srbiji će danas nizom manifestaija biti obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kao i u mnogim zemljama širom sveta.

Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, u ime Vlade Srbije predvodiće ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ceremoniji, zakazanoj za 11 sati, prisustvovaće i predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, Beograda, diplomatskog kora.

Povodom Dana primirja u hramu Svetog Save na Vračaru oglasiće se zvona u 12.30.

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dan primirja u Srbiji se praznuje od 2012. godine neradno, a obeležava se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj gde će danas biti održana ceremonija čiji je domaćin predsednik Emanuel Makron i kojoj će prisustvovati i srpski presednik Aleksandar Vučić.

Pod nazivom "Dan sećanja" ovaj dan se obeležava i u zemljama Komonvelta, a pod imenom "Dan veterana" u SAD.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa