11. novembar 2018.11. nov 2018.
Ove godine bez „Vinaverovih dana”

Ove godine bez „Vinaverovih dana”

U Šapcu je izostala manifestacija ustanovljena 2016, ali to očigledno nije bila smetnja da na Sajmu knjiga bude promovisano sedam dela u izdanju istoimene fondacije, koje inače nema u registru APR-a

Šabac – Grad Šabac je u aprilu 2016. godine pokrenuo manifestaciju „Vinaverovi dani evropske kulture”, u znak pijeteta prema Stanislavu Vinaveru, eruditi, književniku i prevodiocu, po mnogima „najevropskijim piscu u srpskoj kulturi”, rođenom 1. marta 1891. godine u Šapcu. Manifestacija je održana i prošle godine, ali je ove, koja je već na izmaku nema, što je bio povod Zoranu Nikoliću, bivšem poslaniku DSS-a u četiri mandata i velikom poštovaocu Vinaverovih dela, da upita gradske vlasti zbog čega se to dogodilo.

U otvorenom pismu gradonačelniku Nebojši Zelenoviću, (sada) građanin Nikolić podseća na njegove reči da Šabac za kulturu izdvaja sedam odsto gradskog budžeta, što „predstavlja ubedljivo najveći procenat u Srbiji, a daleko premašuje čak i najviše standarde EU”: „Zar iz tog sedmoprocentnog budžeta za kulturu niste bili u stanju da pribavite bar ’gradski dubak’ kako bi tradicija ojačala, uspravila se i samostalno prohodala, rame uz rame sa znalcima i poštovaocima Stanislava Vinavera i profesora Đurića?”
Kabinet: Fondaciji milion dinara
Iz kabineta šabačkog gradonačelnika dobili smo odgovor da će „sledeća manifestacija ’Vinaverovi dan’ biti održana u maju 2019. godine”, da će tema naučnog skupa biti Vinaver i nemačka kultura. Potvrđeno nam je Fondacija „Stanislav Vinaver” osnovana u martu 2017, a da je prva sednica Upravnog odbora (u sastavu koji smo već naveli) održana 5. juna iste godine.
Fondacija je, prema odgovoru iz kabineta, učestvovala na javnom konkursu za izbor projekata u kulturi, koji je grad raspisao 7. septembra 2018. Komisija u sastavu prof. dr Milisav Savić, sociolog Slobodan Gavrilović i master srpskog jezika i književnosti Strahinja Polić, 11. oktobra ove godine odlučila je da joj dodeli 1.048.000 dinara, za izdavanje prvih pet tomova sabranih dela Radomira Konstantinovića, zbornika „Videlo sveta” i delo „Avangardistkinja, ogledi o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti”, autorke Žarke Svirčev.

Nikolić, takođe, podseća da je prošle godine osnovana i Fondacija „Stanislav Vinaver”, čiji pun naziv glasi Fondacija za promovisanje demokratskih vrednosti i promovisanje i unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja „Stanislav Vinaver”. Odluku je doneo lokalni parlament, a objavljena u Službenom listu grada Šapca 3. marta, dok je rešenje o imenovanju Upravnog odbora objavljeno 22. marta.

– Za predsednika UO postavljen je gospodin Slobodan Ilić iz Valjeva, bivši državni sekretar Ministarstva finansija. Upravni odbor je na „jednoj od sednica” doneo odluku o pokretanju projekta „Vinaverove biblioteke” i da se u okviru tog programa publikuju sabrana dela Radomira Konstantinovića u 34 toma. Niste, međutim, dozvolili da se o projektu povede bilo kakva javna rasprava, već ste u potaji krenuli u njegovu realizaciju. Možda bi se pojavili i neki drugi, kvalitetniji predlozi. Javnost je ostala uskraćena za odgovore i kada je održana sednica UO na kojoj je doneta odluka da se publikuju dela Radomira Konstantinovića, ko joj je sve prisustvovao, da li postoji zapisnik i da li su definisana finansijska sredstva za ovaj izdavački projekat – ističe Nikolić.

U Službenom glasniku grada, u rešenjima koja je u martu 2017. potpisao predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, stoji da se u UO fondacije pored predsednika Slobodana Simića imenuju i članovi dr Predrag Tojić (bivši državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu) i Velimir Kuzmanović. Fondacija, prema skupštinskoj odluci iz istog perioda, ima upravitelja i kulturni savet, koji imenuje i razrešava UO, a nadzor nad njenim radom obavlja Gradsko veće.

Tražeći odgovore na neka od pitanja koja je inicirao građanin Nikolić, u Registru fondacija i zadužbina koji se vodi kod APR-a, nismo mogli da pronađemo ni jednu fondaciju koja u svom imenu sadrži ime Stanislava Vinavera, pri čemu Zakon o zadužbinama i fondacijama jasno propisuje da fondacija svojstvo pravnog lica stiče tek upisom u registar. Ni na zvaničnom sajtu Grada Šapca nismo uspeli da nađemo godišnji izveštaj o radu fondacije (za 2017). Isti zakon to imperativno nalaže.

Poreski broj (PIB) i matični broj Fondacije za promovisanje demokratskih vrednosti i promovisanje i unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja „Stanislav Vinaver” našli smo tek u registru računa Narodne banke Srbije, gde u opisu delatnosti ovog pravnog lica piše da se ono bavi „uređenjem poslovanja i doprinosom uspešnijem poslovanju u ekonomiji”, ničim od onog što je pobrojano u skupštinskom aktu o osnivanju. Taj račun kod NBS otvoren je tek 11. oktobra ove godine. Interesantno je, međutim, da pod tim PIB-om i matičnim brojem pretraga u APR-u ponovo ne daje nikakav rezultat, ni u registru fondacija i zadužbina, niti po svim drugim registrima kao da pravno lice ne postoji.

Isti PIB i matični broj stoje uz ime fondacije i na portalu Javnih nabavki, kao i isti, u najmanju ruku čudan opis delatnosti. Podatak više, jeste da se kao osoba za kontakt navodi Dragan Vujadinović. Saznajemo da je reč o bivšem dvostrukom republičkom poslaniku i predsedniku opštine Kosjerić do 2012. a sada članu proširenog predsedništva SDS-a. U dokumentima javne nabavke za štampanje pet knjiga Radomira Konstantinovića, od 300 do 600 stranica u tvrdom povezu, i dve knjige od 300 i 400 stranica vezanih za „Vinaverove dane”, koja je oglašena 3. oktobra a ugovorena 18. oktobra, kao odgovorno lice – direktor, a ne upravitelj fondacije naveden je Vujadinović.

Na javnu nabavku za štampanje Konstantinovićevih dela javila se samo firma „Sajnos” iz Novog Sada, koja je ponudila uslugu za ukupno 666.666 dinara (bez PDV-a). Otvaranje ponuda, kako je navedeno na portalu Javnih nabavki, obavljeno je u sedištu fondacije, u Karađorđevoj ulici 22, na adresi na kojoj se nalazi i Šabačko pozorište. Izuzetno kratak rok (ugovorom predviđena isporuka najkasnije do 20. oktobra) nije omeo štampara da pet tomova Konstantinovićevih knjiga i još dve sa ranijih „Vinaverovih dana” bude završeno i promovisano na Beogradskom sajmu knjiga (21–28. oktobra).
Autor: Miroljub Mijušković
Izvor : Politika

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa