Info

11. novembar 2018.11. nov 2018.
Marković: Crna Gora se s podeljenim osećanjima seća Prvog svetskog rata

Marković: Crna Gora se s podeljenim osećanjima seća Prvog svetskog rata

PODGORICA, 11. novembra 2018. (Beta) - Crnogorsli premijer Duško Marković ocenio je danas da Crna Gora dočekuje jubilej stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata "s pijetetom prema svim tim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore".

"Samo jedna zemlja koja se dosledno i hrabro borila na strani pobedničkih sila Antante i teško stradala u toj borbi, ostala je bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi. Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podelenjim osećanjima", naveo je Marković u pisanom obraćanju.

Podsetio je da je "za dan velike istorijske pobede moderne Evrope... Crna Gora priložila oko 20 hiljada žrtava".

"Datum je pijeteta prema svim tim žrtvama. Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podsjeća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od strane sila pobednica Velikog rata", ukazao je on.

Po njegovim rečima istorijske činjenice ukazuju da se, u jednom delu, i sama Crna Gora nije snašla u tim prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata.

"Desetkovana vojska u dva balkanska rata žrtvovana je na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju; a potom – kakve li nepravde! – predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovodjenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije", napisao je Marković.

Crnogorski premier je naveo da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio " nezakonit i nelegitiman, pokriven plaštom nelegalne "Podgoričke skupštine", koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore".

Predsednik Vlade je rekao da je "skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svetskog rata."

"Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mestu na kome 1918. godine nije bilo mesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu – i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gde i pripada", naveo je on u obraćanju povodom jubileja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa