14. novembar 2018.14. nov 2018.
NBS: Postoji prostor za smanjenje premije osiguranja automobila

NBS: Postoji prostor za smanjenje premije osiguranja automobila

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da, prema njihovim podacima, postoji prostor za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, kao i da NBS nije zakonski nadležna da donosi odluku o promeni "cene" osiguranja.

Osiguranje od autoodgovornosti je zakonski obavezno osiguranje koje se zaključuje prilikom registracije motornih vozila, a njime je pokrivena odgovornost vlasnika, odnosno korisnika, kada upotrebom motornog vozila pričini štetu trećim licima.

"Za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti Udruženju osiguravača Srbije (UOS), a NBS bi nakon upućenog predloga razmotrila da li eventualni predlog može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odredbe Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju propisuju obavezu osiguravajućih društava da podatke za obračun premije dostavljaju UOS-u, koji obrađuje ove podatke i objavljuje ih na svojoj internet prezentaciji.

"Ocene da je NBS dala saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti, kako bi obezbedila plaćanje naknada ili provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25 odsto premije ne stoje, jer je navedeno suprotno članu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju... NBS je u više navrata sprovodila postupke kontrole i izricala mere nadžora, uključujući i novčane kazne društvima za osiguranje i njihovim rukovodiocima upravo zbog kršenja tog člana Zakona", navodi se u saopštenju.

Povodom navoda da je NBS "podigla cenu" osiguranja od autoodgovornosti "sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada tehničkim pregledima", NBS je ukazala da je prilikom određivanja minimalne tarife osiguranje od autoodgovornosti analizirana dovoljnost minimalnih iznosa premija namenjenih za štete, ugovorne sume osiguranja i za druge namene, i da je, prema toj analizi, iznos premije u tom momentu bio "dovoljan".

"UOS očekuje da taj iznos neće biti dovoljan u budućnosti zbog znatnih promenjenih okolnosti i njihovog uticaja na premiju osiguranja od autoodgovornosti... Prema obrazloženju kojim je data predmetna saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti od 45 odsto, NBS je uzela u obzir faktore koje je naveo UOS", navodi se u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa