Info

14. novembar 2018.14. nov 2018.
Obolelima od melanoma od iduće godine dostupa savremena terapija

Obolelima od melanoma od iduće godine dostupa savremena terapija

(Beta) - Obolelima od melanoma od iduće godine trebalo bi da bude dostupna savremena terapija za lečenje te bolesti od koje u Srbiji svake godine oboli 650 ljudi, kazala je danas načelnica Klinike za kožne i venerične bolesti Vojno medicinske akademije (VMA) Lidija Kandolf–Sekulović.

"Inovativna terapija za melanom koja uključuje dva leka u primeni je od 2017. godine, a sada imamo obećanje nadležnih da će od januara iduće godine biti proširene terapijske opcije koje su u skladu sa evropskim", rekla je ona na konferenciji za novinare Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM).

Navela je da će nova terapija biti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i moći će da je dobiju svi pacijenti koji se leče od melanoma.

"Za lečenje melanoma je veoma važno da se bolest otkrije u ranoj fazi i da se što pre krene sa odgovarajućom terapijom", kazala je Lidija Kandolf–Sekulović.

Po njenim rečima, potrebno je da se mnogo radu na edukaciji građana o rizicima za obolevanje od melanoma, a pogotovo o štetnosti preteranog sunčanja i korišćenja solarijuma.

"Radna grupa pri Ministarstvu zdravlja sutra bi trebalo da finalizuje predlog da se zakonom zabrani da solarijum koriste mlađi od 18 godina", rekla je Lidija Kandolf–Sekulović i dodala da je namera da se potpuno zabrani korišćenje solarijuma, što je već urađeno u nekim zemljama.

Ona je ukazala i da zaštitne kreme za sunčanje ne omogućavaju bezbedno sunčanje u periodu kad je najveće UV zračenje.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković je istakao je u porastu broj obolelih od melanoma u Srbiji, kao i u svetu.

"U Srbiji godišnje među 650 obolelih od melanoma ima 200 pacijenta koji imaju metastaze. Oni imaju mnogo veće šanse za preživljavanje ako se bolest rano dijagnostikuje i odmah primeni savremena terapija", kazao je Mijušković.

Preporučio je građanima da se bez potrebe ne izlažu UV zračenje i da jednom godišnje posećuju dermatologa koji će im pregledati kožu.

Predsednik UPOOM-a Savo Pilipović je preporučio obolelima od melanoma da se leče i operišu u referentnim zdravstvenim ustanovama, jer će tako bolest moći da se prati i pravovremeno reaguje primenom najbolje terapije.

Ocenio da bi bilo dobro da Srbija, poput nekih zemalja ima kliniku za melanom gde bi se odmah upućivali građani kod kojih se sumnja da imaju tu bolest ili je ona već dijagnostifikovana.

U Beogradu će, kako je najavio Pilipović, od 16. do 18. novembra biti održan regionalni skup o melanomu gde će ponovo biti ukazano da je prevelika smrtnost obolelih zbog toga što se melanom kasno otkrije.

"Broj obolelih od melanoma će, nažalost, i dalje biti u porastu, zbog nepotrebnog i preteranog izlaganja suncu i građani treba da budu edukovani kako da smanje rizik i da više vode računa o svom zdravlju", rekao je Pilipović.


Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa