Info

14. novembar 2018.14. nov 2018.
Do kraja godine tačna evidencija o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini

Do kraja godine tačna evidencija o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini

(Beta) - Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i Republički geodetski zavod (RGZ) počeli su saradnju na usklađivanju podataka koji su upisani u katastar nepokretnosti sa stanjem na terenu, saopštio je danas RGZ.

Tom korekcijom u katastru doći će se do tačnih podataka o površini poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Kako je objašnjeno, do sada, u te površine ubrajale su se i one koje na terenu to nisu bile, kao što je slučaj sa parcelama pod šumom i upravo ti, neusklađeni, podaci činili su popis i evidenciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, gotovo nemogućim zadatkom.

Kroz ovaj projekat Uprava za poljoprivredno zemljište dostavlja Republičkom geodetskom zavodu podatke o stanju na terenu kako bi se u službama za katastar nepokretnosti izvršila provera upisa.

Po potrebi, biće urađena i ispravka načina korišćenja zemljišta, odnosno kulture. Kroz saradnju između Uprave i RGZ-a biće ažurirani podaci za čak 150.000 hektara.

Dogovoreno je da se najpre pristupi korekciji podataka o parcelama na kojima se na terenu nalaze šume, a u katastru se vode kao poljoprivredno zemljište.

To je zato jer Uprava za poljoprivredno zemljište nema mogućnost da te parcele, na kojima se, nalaze površine pod šumom, daje u zakup kao poljoprivredno zemljište.

Nakon identifikacije svih parcela koje se na terenu nalaze pod šumom i korekcije podataka u katastru nepokretnosti, upravljanje tim površinama bi trebalo da bude preneto javnim preduzećima koja su zadužena za gazdovanje šumskim dobrom. To do sada nije bio slučaj, te se zbog toga ovim šumama nije adekvatno upravljalo.
Postoje i manji broj površina obradivog poljoprivrednog zemljišta koje su u katastru upisane kao šuma, a kako navode, i u ovom slučaju podaci će biti ažurirani.

"Po završetku projekta Srbija će u katastaru imati autoritativne podatke i tačnu evidenciju državnog zemljišta", navodi se u saopoštenju i dodaje da bi ceo posao trebalo da se završi do kraja godine, korišćenjem digitalne platforme GeoSrbija na kojoj se nalaze digitalni katastarski planovi, ortfoto i satelitski snimci.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa