Info

14. novembar 2018.14. nov 2018.
Šarčević: Srbiji potrebno šest trening-centara za potrebe privrede

Šarčević: Srbiji potrebno šest trening-centara za potrebe privrede

(Beta) - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas tokom posete trening-centru kompanije "Simens" u Nemačkoj da je Srbiji potrebno šest takvih centara.

"U ovom trenutnu se sa Simensom gradi sličan trening centar u Kragujevcu. Mi smo pre nekoliko meseci sa Ministarstvom prosvete, PKS i Nemačkom privrednom komorom radili analizu za nemačke kompanije, koja je pokazala da je potrebno šest ovakvih trening-centara u Srbiji", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je to velika investicija i da je za to potrebno javno-privatno partnerstvo.

"Nadam se da ćemo sa ovakvim trenining centrima biti i regionalni centar za obuku i prekvalifikaciju", rekla je ona.

Trening-centar Simensa u Nemačkoj posetio je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da je u toku izrada novog Zakona o dualnom visokoškolskom obrazovanju na osnovu koga će kompanije imati interes da "na vreme bezecuju" inženjere na Mašinskom ili Elektrotehničkom fakultetu i da im daju kako je rekao, "vrlo pristojan honorar ili platu tokom studija jer su troškovi života u Srbiji neuporedivo jeftiniji nego u Nemačkoj".

"Time ćemo sačuvati mlade ljude i kadar a razvijaćemo one kvalitetne grane industrije koje su nama bitne", kazao je ministar.

Šarčević je naveo i da su u prethodne dve godine uvedena 32 dualna profila u Srbiji a da je u pripremi još 11, kako je rekao, "ne samo za potrebe mašinske industrije i IT sektora već i za potrebe građevinarstva, ugostiteljstva, turizma".

"Napravili smo Zakon o dualnom obrazovanju koji nije preslikan švajcarski, nemački ili austrijski model jer struktura privrednih subjekata nije ista. Kod nas je više srednjih i malih preduzeća ali i sve više kompanija poput Simensa ili Kontinentala koje imaju svoje razvojne centre", kazao je ministar.

On je dodao da je plan da u dogledno vreme u Srbiji bude uspostavljena mreža takvih centara od Leskovca do Subotice.

"Zakon predviđa da oni koji pohađaju te trening centre dobiju naknadu. Imamo više od 600 kompanija sa više od 4.500 učenika u tom sistemu, više od 1.200 kompanija su u određenim postupcima a sve je više kompanija u okviru američke, italijanske privredne komore i drugih klastera koje imaju slične zahteve", kazao je Šarčević.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa