Info

16. novembar 2018.16. nov 2018.
Bogatić obeležava Dan prevremeno rođenih beba

Bogatić obeležava Dan prevremeno rođenih beba

Sedamnaesti novembar uvršten je od 2011. godine u kalendar Svetske zdravstvene organizacije, kao datum kada se obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba. Svako deseto dete na planeti rodi se pre termina, što je u godišnjem zbiru 15 miliona prevremeno rođenih beba. U našoj zemlji za godinu dana se pre vremena rodi oko 4000 dece, odnosno, 11 beba svakodnevno. Prevremen porođaj se definiše kao porođaj 3 i više nedelja pre termina. Dragana Đonlić iz Bogatića i Jelena Arnautović iz Badovinaca svoju decu rodile su u 26. gestacijskoj nedelji.
Širom sveta 17. novembra organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu.
Bogatić je i ove godine mesto u kome će se simbolično obeležiti Dan prevremeno rođene dece, pa će sutra uveče, u znak podrške hrabrim malim divovima, u centru sijati svetla u ljubičastoj boji.
Mačva info

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa