Info

20. novembar 2018.20. nov 2018.
Posle 80 godina oglasilo se zvono na Beogradskoj berzi, počelo trgovanje akcijama Fintel Energije

Posle 80 godina oglasilo se zvono na Beogradskoj berzi, počelo trgovanje akcijama Fintel Energije

BEOGRAD, 20. novembra 2018. (Beta) - Na Beogradskoj berzi danas se posle više od 80 godina oglasilo berzansko zvono čime je simbolično obeležen početak trgovanja akcijama kompanije Fintel Energija a.d.

Zvono su zajednički udarili direktor Beogradske berze Siniša Krneta i direktor kompanije Fintel Energija Ticijano Đovaneti a početna cena akcije iznosila je 500 dinara.

Navodeći da je Beogradska berza osnovana 1894. godine, kako je rekao, "dve godine pre nego što je uspostavljen Dej Džons indeks kao možda i najprepoznatljivija predstava o berzama i tržištu kapitalu globalno", Krneta je kazao da je ona u vreme osnivanja bila jedna od referentnijih berzi u ovom delu sveta.

"Našem tržištu, ekonomiji, društvu u celini bilo je potrebno gotovo 80 godina da posvedoči novom tržišnom radjanju, novom javnom društvu koje na berzu ne izlazi zbog sile zakona već zbog svoje nasušne, ambiciozne vizije da se igra tržišna utalmica i da se u njoj pobedi. Zato je ovo poseban dan za nas", kazao je Krneta.

On je dodao da je ambicija Beogradske berze da ponovo postane stecište najboljih domaćih kompanija kojima je potreban kapital za finansiranje rasta i razvoja.

"Želimo da vlasnicima najboljih srpskih kompanija približimo mogućnosti da dodju do kapitala na način koji neće otupeti oštrice njihove konkurentnosti", kazao je Krneta.

Navodeći da je Fintel Energija pionir u industriji energije dobijene iz vetra u Srbiji, direktor te kompanije Ticijano Đovaneti kazao je da medju kupcima akcija ima osiguravajućih društava, penzionih fondova i nekoliko stotina pojedinaca kao i da očekuje da će interes za kupovinu pokazati i institucionalni investitori.

"Mi ne možemo predvideti ko će kupiti akcije već znamo samo cenu. Od ovog trenutka nemamo moć da utičemo na cenu i njenu dinamiku, ona je takva kakva jeste i tu smo samo posmatrači kao i vi", kazao je Đovaneti.

Govoreći o budućim planovima kompanije Fintel Energija, Djovaneti je rekao da će do sredine 2019. godine biti završen projekat Košava u blizini Vršca, jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, vredan oko 120 miliona evra koji će uz dva već postojeća vetroparka učiniti tu kompaniju liderom na srpskom tržištu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora putem energije vetra.

"Srbija je relativno malo tržište u oblasti obnovljivih energija. Naš pristup je da razmišljamo regionalno i zato moramo dostići kritičnu masu, moramo raditi transparentno i napraviti konglomerat sa majnim kompanijama kako ne bi zavisili od državnih subvencija i nastavili da delujemo nezavisno. To će trajati više godina ali to je naša vizija sa kojom smo krenuli pre 12 godina", kazao je Djovaneti.

Proces inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više od 1,5 miliona akcija koliko je bilo propisano kao minimalan prag uspešnosti tog procesa. Tim postupkom, Fintel Energija a.d. prikupila je 755,2 miliona dinara neophodnih za dalje poslovanje i širenje mreže vetroparkova u Srbiji.

Akcije kompanije Fintel Energija a.d. uključene su na Prajm Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala. Fintel Energija iz Beograda je ćerka firme Fintel Eneria S.p.A, koja je od 2010. godine listirana na berzi u Milanu, delu Londonske berze.

Fintel Energija a.d. u Srbiji već ima vetroelektrane "Kula" i "La Pikolina" koje imaju ukupnu instalisanu snagu od 16,5 megavata.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa