22. novembar 2018.22. nov 2018.
Nastavlja se suđenje za ubistvo Ćuruvije

Nastavlja se suđenje za ubistvo Ćuruvije

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje za ubistvo vlasnika listova "Evropljanin" i "Dnevni telegraf", novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.
Suđenje bivšim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije privedeno je kraju nakon tri i po godine od početka postupka, a više od 18 godina od zločina.
Sudsko veće, kojim predsedava sudija Snežana Jovanović, pozvalo je tužilaštvo i odbranu na prethodnom glavnom pretresu da se pripreme za iznošenje završnih reči, čim se reše neka pitanja, što bi moglo da se desi brzo u nastavku suđenja.
Veće je, u ranijem delu postupka, odbacilo niz predloga za dopunu dokaznog postupka, ali i prihvatilo predlog odbrane da se iz predmeta izdvoji zapisnik sa svedočenjem inspektora Dragana Kecmana tokom istrage. Na tu odluku tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu, koji je do sad u ovakvim slučajevima postupao u kratkom roku.
Prvi bi završnu reč, prema pravilima, izneo zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu.
U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godina iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti sa ciljem da se ograniči sloboda medija i sačuva moć jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritikovao vlast.
Prvooptuženi je nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Radomir Marković, koji je na izdržavanju maksimalne kazne izrečene za atentat na Vuka Draškovića i ubistvo četiri člana njegove stranke na Ibarskoj magistrali.
Osuđen je i u slučajevima Budva, ponovni atentat na Draškovića, kao i ubistvo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.
Na optužnici je i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i njeni bivši pripadnici Ratko Romić i Miroslav Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. Romić i Kurak, koji je po nekim informacijama, pre više godina otišao u Afriku, terete se kao neposredni izvršioci.
Optuženi su, iznoseći odbranu na početku suđenja, negirali da su krivi.
Veliki deo optužnice govori o ekonomskom uništavanju Ćuruvije i zabrani njegovih listova po tadašnjem zakonu o informisanju, u periodu koji prethodi ubistvu.
Odbrana je predložila da se kao svedok sasluša tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić, sadašnji predsednik države, ali je veće to odbilo.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa