23. novembar 2018.23. nov 2018.
Prištinske takse vezuju ruke privrednicima

Prištinske takse vezuju ruke privrednicima

Nerazumne takse na uvoz srpske robe za samo jedan dan pokidale su poslovne veze koje su se dogovarale godinama. U samo nekoliko sati otkazane su porudžbine srpskim dobavljačima, vredne na desetine miliona evra. Privrednici kažu – šteta je obostrana i neodrživa na duži rok.

Privremene kosovske vlasti nezabeleženim jednostranim taksama vezale su ruke i svojim privrednicima. Kamioni sa robom iz Srbije ili se vraćaju ili se porudžbine otkazuju.
Vlasnik "Galeba" iz Šapca Radoslav Veselinović kaže da će sigurno današnja dešavanja smanjiti udeo koji imaju u izvozu na Kosovo.

"Verovatno će i njima biti problem jer će te proizvode morati da nađu kod drugog proizvođača, a to je Italija ili Nemačka, jer u okruženju smo mi jedina firma koja isporučuje krunske zatvarače", naveo je Veselinović.

Privrednici, bilo Srbi, bilo Albanci, ne veruju da će takse potrajati jer su ostali i dugovi za isporučenu robu i avansi.

"Mogu da kažem da smo prekjuče imali isporuku za Kosovo i vratilo se, kupac koji godinama sarađuje sa nama nije hteo da uveze, vraćeno nam je u očekivanju da će se ta odluka promeniti", rekla je Jelica Petronijević Đurović, generalni direktor firme FAM Kruševac.

Međutim, kako se i očekivalo, kada su shvatili da u Srbiji posluje veliki broj kompanija sa stranim vlasništvom, poput "Koka-Kole", "Henkela", "Gorenja", "Tuborga", "Dukata", vlasti u Prištini su ustuknule – i odustale od naplate taksa na njihovu robu.

Srbija neće odgovoriti istom merom, bila je jasna naša vlada, ali ekonomisti kao način da se nadmudre Albanci vide mogućnost da smanjimo cenu naše robe, a time i osnovicu za obračun takse, a da država štetu proizvođačima nadoknađuje dok mera ne prestane.

"Ne može ovde država da subvencioniše privatne kompanije jer je sve stvar tržišta i konkurencije, pomenuli ste 'plazma keks', da će biti smanjena cena, to ostaje kompanijama da se bave njima. Čime god da se bave i bilo kako reše problem, ostaje taksa od 100 odsto, ostaje barijera koja je tu da potpuno obesmisli plasman robe na tržište koje na kraju šteti ljudima koji, na kraju krajeva, tamo žive", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Veliki deo srpske ekonomije, poput cementara, pivara, duvanske industrije ili auto-delova, odavno je u rukama vlasnika iz Evropske unije i Turske.

Zato će Albanci morati da podvuku crtu ispod besa, jer će taksa od 100 odsto umanjiti dobit i kompanijama iz njima politički naklonjenih zemalja.
RTS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa