28. novembar 2018.28. nov 2018.
Mali: Budžet za 2019. je uravnotežen, veće plate i penzija ali i investicije

Mali: Budžet za 2019. je uravnotežen, veće plate i penzija ali i investicije

BEOGRAD, 28. novembra 2018. (Beta) - Ministar finansija Srbije Siniša Mali je danas izjavio da je predloženi državni budžet za 2019. uravnotežen jer su planirane veće plate u javnom sektoru i penzije, što će poboljšati životni standard gradjana, ali će biti veće i javne investicije što će doprineti privrednom rastu i većoj zaposlenosti.

Mali je u Skupštini Srbije, obrazalažući predlog budžeta za iduću godinu, rekao da će setom pratećih finansijskih zakona biti obezbedjeno poresko rasterećenje i jačanje konkurentnosti i atraktivnosti domaće privrede.

Naveo je da je planirano da prihodi budžeta iznose 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

"Fiskalnom konsolidacijom je obezbedjeno da se i dalje smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, sa sadašnjih 56,6 odsto na ispod 50 odsto u narednoj godini", istakao je Mali.

Kako je dodao, povećanje plata u javnom sektoru od 1. janura iduće godine biće od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.

"Izdvajanja za kapitalne investicije i republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava dogodine će iznositi 220 milijardi dinara, to je 30 odsto više nego ove godine", rekao je Mali i istakao da će se taj novca koristiti za izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove", kazao je Mali.

Ministar je rekao da će poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca biti smanjeno sa 63 na 62 odsto, zbog čega će budžetski prihodi biti manji za 12 milijardi dinara.

"Novim zakonom o naknadama biće objedinjene i smanjene naknade koje plaćaju privrednici, što će garantovati predvidovost tih izdataka", kazao je Mali.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa