29. novembar 2018.29. nov 2018.
Lončar: Strože kazne za proizvođače droge i dilere

Lončar: Strože kazne za proizvođače droge i dilere

(Beta) - Ministar zdravlja i predsednik Komisije Vlade Srbije za borbu protiv narkomanije u školama Zlatibor Lončar rekao je danas da je neophodno da se promeni kaznena politika prema proizvođačima i prodavcima droga.

"Država mora da pokaže da onaj koji pomisli da proizvodi i prodaje drogu mora da zna da će istog momenta završiti na dugogodišnjoj robiji", rekao je Lončar novinarima posle sednice Komisije.

On je najavio da će Komisija predložiti reviziju zakona kako bi se strože kažnjavali proizvođači droge i dileri i onemogućilo da se oni nagode i ne izdržavaju zatvorsku kaznu.

"Za proizvođače i prodavce droga ne mogu da postoje olakšavajuće okolnosti", rekao je Lončar.

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama je, prema njegovim rečima, odlučila da se u bolnicama za lečenje zavisnosti izdvoji deset odsto postelja za maloletne zavisnike kao i da će se "narednih mesec dana promeniti regulativa kojom se do sada nije prepoznalo da neko mlađi od 18 godina može da leži u ovim ustanovama".

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da želi da se u borbu protiv narkomanije više uključe kancelarije za mlade koje treba da budu "pokretačka snaga u svakoj lokalnoj samoupravi".

Svetislav Mitrović iz Instituta za mentalno zdravlje upozorio je da broj maloletnih zavisnika "drastično" raste i da su droge sve opasnije i složenije.

On je kao najveći problem u radu sa zavisnicima ocenio motivaciju za dolazak na lečenje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa